tisdag 14 maj 2024

inloggad som

LU siktar på att köpa Max IV

Fram till tillträdesdagen den 1 juni har Lunds universitet option på att köpa Max IV-bygget för den upplupna byggkostnaden. En möjlighet man avser utnyttja – om man får regeringens tillstånd.

Lars_lavesson– Det är meningen att vi ska enligt det avtal vi har med Peab och Wihlborgs, men vi väntar på besked från regeringen. Utbildningsdepartementet har lämnat frågan på remiss till ekonomistyrningsverket, eftersom universitet egentligen inte får köpa bolag, säger Lars Lavesson, projektdirektör vid Lunds universitet.

Beslut i frågan väntas i början av januari, och genomförs affären blir LU hyresvärd, och Max IV-verksamheten som också en är del av universitetet blir hyresgäst. Fördelarna är rent ekonomiska.

– Vi kan låna på helt andra villkor än privata bolag, vilket gör att vi får loss en mellanskillnad som vi kan använda till finansiering av utrustning och teknik till Max IV, säger Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget ser kostnaden för att bygga Max IV-fastigheten ut att landa på 1,9 miljarder, exklusive teknik.

Jennie Lorentsson

Fram till tillträdesdagen den 1 juni har Lunds universitet option på att köpa Max IV-bygget för den upplupna byggkostnaden. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.