söndag 25 februari 2024

inloggad som

LU siktar på att köpa Max IV

Fram till tillträdesdagen den 1 juni har Lunds universitet option på att köpa Max IV-bygget för den upplupna byggkostnaden. En möjlighet man avser utnyttja – om man får regeringens tillstånd.

Lars_lavesson– Det är meningen att vi ska enligt det avtal vi har med Peab och Wihlborgs, men vi väntar på besked från regeringen. Utbildningsdepartementet har lämnat frågan på remiss till ekonomistyrningsverket, eftersom universitet egentligen inte får köpa bolag, säger Lars Lavesson, projektdirektör vid Lunds universitet.

Beslut i frågan väntas i början av januari, och genomförs affären blir LU hyresvärd, och Max IV-verksamheten som också en är del av universitetet blir hyresgäst. Fördelarna är rent ekonomiska.

– Vi kan låna på helt andra villkor än privata bolag, vilket gör att vi får loss en mellanskillnad som vi kan använda till finansiering av utrustning och teknik till Max IV, säger Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget ser kostnaden för att bygga Max IV-fastigheten ut att landa på 1,9 miljarder, exklusive teknik.

Jennie Lorentsson

Fram till tillträdesdagen den 1 juni har Lunds universitet option på att köpa Max IV-bygget för den upplupna byggkostnaden. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.