Ceba Foods AB vill under året ta in 45 miljoner svenska kronor i en nyemission. Emissionen riktas till gamla ägare. Förhandlingar pågår också med en tänkbar ny institutionell ägare. Pengarna ska användas till forskning, utveckling och marknadsföring.
Ceba Foods har marknads- och försäljningskontor i Malmö och en forskargrupp i Lund. Det var forskargruppen, stödd av Skånska Lantmännens forskningsstiftelse och ledd av Rickard Öste, adjungerad professor i industriell näringslära, som i början av 1990-talet fick fram en havredryck som blev basen för företagets verksamhet.
Havrekli sänker kolesterolhalten och minskar därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ceba producerar nu en rad produkter inom den så kallade balanced food-marknaden (mervärdesmat) under varumärket Oatly. Produkterna är till exempel havredrycken, färdig pannkakssmet, vaniljsås, glass med mera. Företaget riktar sig till kostmedvetna människor, men produkterna kan också användas av matallergiker och matintoleranta, till exempel gluten-, soja- och laktosintoleranta.
Företagets senaste produkter – pannkakssmet, matlagningsgrädde, vaniljsås, en ny glass och dryck – ska nu också lanseras i Danmark och Finland. Produktionen sker i samarbete med svenska matproducenter som Skånemejerier och Sia-glass. Produkterna marknadsförs sedan tidigare i Sverige och havredrycken i de flesta EU-länderna.
Ceba omsatte förra året 36 miljoner svenska kronor. Omsättningen i år beräknas bli 55 miljoner och nästa år är målet att för första gången visa ett positivt resultat, uppger VD Mats-Ola Kindstedt.
Företagets ägare är Skånska Lantmännen, 38 procent, forskargruppen i Lund, 38 procent, Skånemejerier, sex procent, och Carnegie Medical Health Fund, 17 procent.