måndag 14 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Aresa fyrer en tredjedel af medarbejderne og skærer to aktiviteter væk

Det First North-noterede danske biotekselskab i Symbion Science Park i København, Aresa A/S, har skabt store omvæltninger efter indsættelsen af den ny direktør, Steen Thaarup, per 1. november 2007. Fyringer, indskrænkning af aktivieter og opkøb af land er en del af den nye medicin, der tages nu for at koncentrere indsatsen 100 % om at få en plante på markedet i 2008. Planten kan ved genteknik skifte fra grøn til rød, når der er landminer og/eller sprængstoffer i jorden.

En tredjedel af medarbejderne er nu fyret, så man nu er nede på 11 ansatte – heraf 7 forskere. To aktiviteter – om planteforædling og sporing af planteproteiner også ved farveskift – er samtidig helt opgivet. Og endelig arbejder firmaet nu på at etablere et selskab i Serbien for at opkøbe landmineinficeret land – eller land med ueksploderede sprængstoffer – UXO. Tanken med det sidste er at få ryddet landområdet for miner, så den nye teknik kan demonstreres – og derpå sælge det mineryddede land igen til højere pris. Det kræver en investering på godt 5 mio. DKK. Serbien har den fordel, at der allerede er en lovgivning om genmodificerede planter på plads.

— Vi skal skabe et nyt selskab i Serbien som juridisk enhed til at købe landet. Vi har allerede en ansat i Serbien, og tanken er at udstationere en mere på Balkan – sandsynligvis også i Serbien, fortæller Steen Thaarup.

Selskabet annoncerer årsresultatet sidst i februar, men forventer et underskud for 2007 på 15-16 mio. DKK. Med de nye indskrænkninger og fokus vil selskabet have fortsat finansiering ind i 2009.

Aresa er stiftet i 2001 af selskabets forskningsdirektør, Carsten Meier, som kom fra Institut for Molekylær Biologi og Fysiologi ved Københavns Universitet. Firmaet har testarealer i Danmark, Kroatien og Serbien til minedektion med planter.

Af Keld Broksø

Det First North-noterede danske biotekselskab i Symbion Science Park i København, Aresa A/S, har skabt store omvæltninger efter indsættelsen af […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.