tisdag 30 april 2024

inloggad som

Färre nya pendlare väntas i år

|  
|  

I fjol fick nära 6.000 Sverigebor för första gången jobb i Danmark. Men i år stannar siffran på 5.000, tror Ernst Larsen, chef för gränsgångarnas skattekontor SkatØresund.

Varje månad noterar SkatØresund hur många nya skattepersonnummer och danska skattekort som utfärdats till personer som bor i Sverige. Under hela fjolåret var antalet 5.798 stycken, att jämföra med 6.667 under år 2007 och 3.604 under 2006. Vändningen kom under hösten, efter att 2008 till att börja med varit på god väg mot ett nytt rekord.

Nu räknar Ernst Larsen med att antalet nya pendlare stannar på en något lägre nivå, men om inget oväntat händer i den danska inrikespolitiken tror han inte att pendlarströmmen sinar så mycket mer.

— Mitt bud på en prognos ligger på runt 5.000 nya personer i år. I och med att det blivit mycket vanligare att jobba i Danmark talar man med varandra om det i Sverige. Förr sågs det som något komplicerat att arbeta i ett annat land, men nu är det ingen barriär längre. Folk tänker: kan de andra så kan jag, säger han.

Men med den stigande arbetslösheten i Danmark lär inte det totala antalet pendlare öka nämnvärt under 2009, menar Ernst Larsen. Samtidigt som 5.000 nya pendlare tillkommer väljer andra att sluta sitt jobb eller blir avskedade.

— 2008 var det sammanlagt 31.498 personer i Sverige som arbetade i Danmark någon gång under året, men jag tror inte vi når 35.000 i år, spår han.

I fjol fick nära 6.000 Sverigebor för första gången jobb i Danmark. Men i år stannar siffran på 5.000, tror […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.