onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

|  
|  

Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventures i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i. Och bolagisera forskningen.

Sound Bioventures startade sin fond för tre år sedan med 116 miljoner euro, motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor. Ägarna är bland andra Europeiska investeringsfonden, Saminvest, danska EIFO (Export and investment fund) samt Novo Holding via Novo Seeds. Investeringarna görs i onoterade bioteknikbolag med läkemedelskandidater som är redo för kliniska prövningar, eller blir redo inom mindre än ett år.

Nu breddar man sin verksamhet genom att i egen regi leta upp intressanta läkemedelsprojekt inom akademi och från läkemedelsbolag. Internationellt är detta en ganska normal verksamhet hos riskkapitalbolag, men det är inte lika vanligt i Skandinavien. Enligt Johan Kördel finns här några få exempel, som Healthcap i Stockholm och danska Novo Seeds.

– I Sverige är det svårt att hitta onoterade bolag att investera i – hälften av svenska bolag med läkemedelskandidater i kliniska studier är noterade, medan det i Danmark i princip inte är några som noterats. Vi ska bilda egna biotechbolag, och det kan vi göra eftersom vi har den kombination av erfarenhet och kapital som krävs för att skapa bolag, säger Johan Kördel, vd och medgrundare till Sound Bioventures.

Sedan ett år finns Fredrik Lehmann i teamet. Han är Sound Bioventures så kallade entrepreneur in residence som letar upp intressanta läkemedelsprojekt i akademin eller från läkemedelsbolag.

– Nu har han hittat några intressanta projekt som behöver ett hem. Därför startade vi det svenska bolaget Gulch Pharma för att där lägga ett av projekten. Det ska bli ett självständigt bolag, drivas av Fredrik och vår fond kommer att investera i det. Vi har flera projekt på gång, bland annat pratar vi med akademiska forskare i södra Europa, Japan och USA, men jag är inte redo att berätta mer än.

Sound Bioventures startade fonden för tre år sedan och har enligt Johan Kördel nu 3-4 investeringar kvar.

Elisabet Ottosson

Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.