onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Tufft läge för Crunchfish

|  
|  

Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

Så sent som för ett år sedan genomförde Crunchfish en företrädesemission efter att kassan sinat. Den tecknades till cirka 60 procent och den största delen hamnade hos garanterna. 

Nu genomför bolaget en ny företrädesemission som fulltecknad skulle ge cirka 57 miljoner kronor. Men så lär det inte bli. 

– Det är inte alla stora ägare som har råd, däribland jag själv. Det är inte för att jag inte vill, det är rent finansiellt. Och jag har redan satsat mycket i bolaget, säger vd Joachim Samuelsson.

Före emissionen är han största ägare i bolaget. Emissionen är denna gången garanterad till 45 procent.

– Målsättningen är att det ska räcka åtminstone under 2025.

I början av september fick Crunchfish låna pengar av den näst största ägaren, Corespring Invest som är en del av Granitor-gruppen, för att tillfälligt finansiera verksamheten. Den utestående delen av det lånet omvandlas nu i samband med emissionen.

Crunchfish har två affärsområden. Dels har bolaget utvecklat geststyrningsteknologi för AR/VR-produkter och fordonsindustrin, dels system för digitala betalningar offline.

Inom det senare området lade Crunchfish under förra året ner satsningen på en fysisk betalterminal i dotterbolaget Blippit, som startades tillsammans med betaltjänstföretaget Clear On. Verksamheten har nu avvecklats helt.

– Vi har inte haft någon aktiv försäljning sedan 2022, säger Joachim Samuelsson.

Crunchfish är noterat på First North. Under årets första halvår redovisade bolaget en nettoförsäljning på 2,1 Mkr och en förlust före skatt på 14,2 Mkr.

Ola Nilsson

Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.