torsdag 17 oktober 2024

inloggad som

Uppstuds för Beammwave

|  
|  

Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

Grundarna bakom Beammwave är folk från gamla Ericsson i Lund med djupa kunskaper om mobilteknik. Här ingår vd Stefan Svedberg, teknikern Markus Tömänen och patentkungen Bengt Lindoff.

Bolaget utvecklar vad som kallas digital beamforming. När mobilfrekvenserna blir allt högre i 5G- och 6G-nätverken, får de allt sämre räckvidd och blir känsligare för objekt som står i vägen för signalerna. Beamforming innebär att signalen mellan sändare och mottagare riktas exakt mot varandra.

De stora mobiltillverkarna använder analog beamforming, vilket i praktiken innebär ett gyro som riktar antennen mot mobilmasten.

– Det här är komplex teknik. Hittills har vi haft allt uttänkt på papper, och utvecklat alla komponenter var för sig. I somras såg vi att vi hade ett komplett system som var stabilt nog att visa upp för kunder där vi faktiskt skickade en signal från A till B genom luften. Det var ett sjumilakliv för oss, säger Stefan Svedberg.

Nu räknar han med att visa systemet för världens stora mobiltillverkare.

– Vi börjar få igång projekt med kunder som vill titta på tekniken utefter deras behov. Takten med det beror mycket på kundernas agendor, fortsätter Stefan Svedberg.

Beammwaves aktie noterades på First North på våren 2022 till omkring 15 kronor och sedan dess har det varit utförslöpa fram till i somras då bolaget gjorde en nyemission. I början av augusti stod aktien i drygt 2 kronor.

De senaste tre månaderna har dock aktien skjutit upp med 150 procent.

– Jag antar att investerarna har sett att vi gjort framsteg. Dessutom fick vi in flera aktieägare i samband med nyemissionen vilket skapar bättre likvididet i aktien, säger Stefan Svedberg.

Gunnar Wrede

Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Höga frekvenser i Lejonkulan

    Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Mobile Heights vd får topposition i Europa

    Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Mobile Heights inte längre bara mobilt

    Det är inte mycket telekom kvar i klusterorganisationen Mobile Heights. I dag talar vd Ola Svedin hellre om ”tech” i bredare mening.

  • 5G-bolag värvar från Oatly

    5G-antennbolaget Beammwave i Lund värvar Jonas Spannel till styrelsen. Han är till vardags inköpschef på Oatly. Det är dock inte […]

  • Mästarens årsfacit: 25 nya patent

    Bengt Lindoff är en av Sveriges mesta uppfinnare med omkring 2.000 beviljade patent genom karriären. I år lär han klocka […]

  • Precise Biometrics tar in 83 miljoner…

    Taiwanesiska Egis Technologies går in i Precise Biometrics i en riktad nyemission. Lundabolaget öppnar även upp för andra ägare i […]