tisdag 8 oktober 2024

inloggad som

Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

|  
|  


Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.

Yang de Marinis är vd och grundare av Lundoch som utvecklar testutrustning för upptäckt av diabetes i mycket tidigt stadium, eller disposition för diabetes innan sjukdomen brutit ut.

Bolaget har utvecklat ett nytt test, M-coder, i samarbete med Eli Lilly. Det är ett AI-drivet blodtest som används för att förutse vilka patienter som kan behandlas effektivt med Eli Lillys viktnedgångs- och diabetesläkemedel Mounjaro som kan bli en utmanare till Novo Nordisks Ozempic. Testet har utvärderats i Eli Lillys kliniska fas 3-studie med Mounjaro på cirka 2 000 patienter.

– Vi har fått utmärkta resultat med M-coder och kommer att fortsätta samarbeta med Eli Lilly i kliniska prövningar och läkemedelsutveckling. Jag samordnar också större studier med M-coder i Mounjaro-behandling på flera stora sjukhus i Kina och Mellanöstern , säger Yang De Marinis.

I våras tecknade hon dessutom ett försäljningsavtal med Saudiarabien.

– Vi har nått flera viktiga milstolpar. Det saudiska avtalet innebär att vårt test för tidig detektion av diabetesrisk, LDcoder, kommer att lanseras i Saudiarabien och erbjudas till över en halv miljon människor under de kommande två åren inom det nationella programmet Saudi Vision 2030, där diabetesprevention är ett av de stora fokusområdena. Diabetesfrekvensen i Saudiarabien är för närvarande cirka 30 procent, säger Yang de Marinis.

LDcoder är ett AI-drivet blodtest för att upptäcka risken för diabetes minst fyra år innan prediabetes eller diabetes utvecklas. Tidigare planerades en svensk lansering av testet men den har blivit fördröjd.

För den svenska marknaden har Lundoch tagit fram en ny produkt, vilken lanserades i maj i år: Lundoch Diabetes-test som säljs via bolagets hemsida.

– Det är ett test för att mäta långtidsblodsocker. Det kan utföras hemma och visar om man har prediabetes, diabetes eller är frisk.

Bolaget har även rest kapital från en amerikansk investerare, men Yang De Marinis vill inte avslöja namnet eller summan.

Lundochs omsättning är ännu obefintlig. Teamet, mestadels konsulter, består av 30-40 personer som arbetar med maskininlärning och AI, medicinsk reglering, produktion och laboratorietestning i Kina, USA och Europa. Materialet i LDcoder och M-coder tillverkas i USA.

Yang de Marinis är docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet, och professor vid Shandong University i Kina inom klinisk tillämpning av maskininlärning. Hon är också styrelsemedlem i Diabetes Sverige, en ideell sammanslutning av diabetesföreningar och enskilda. Det mesta av hennes forskning har utförts i Sverige samt i samarbeten med institut runt om i världen.

Elisabet Ottosson

Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad