lördag 28 september 2024

inloggad som

Köpenhamnsbolag utvecklar smart lampsockel med stöd från Ikea

Fler än 1.200 bolag från hela världen sökte till Ikeas nystartade acceleratorprogram Ikea Bootcamp, som Rapidus tidigare rapporterat om. Ett av tio som kom med är Köpenhamnsbolaget Anyware Solutions, vars uppkopplade lampsockel ska hålla koll på bostaden när ingen är hemma.

– Vi är så klart superstolta över att ha kommit med och tror att vi kan lära oss massor av Ikea och deras stora kunskap om människors vardagsliv, säger Jan H Christiansen, som tillsammans med Morten Bremild grundat Anyware.

Anyware Solutions har utvecklat ett litet ”smart home” som snurras direkt på en vanlig lampsockel. På denna adapter kan lampan sedan skruvas tillbaka och ta emot signaler från exempelvis mobilen, så att man kan reglera ljusstyrka eller sätta på och stänga av lampan från en annan plats. Till exempel för att simulera att man är hemma i bostaden när så inte är fallet.

Adaptern kan även känna av ljudförändringar i rummet – för att få reda på om någon befinner sig lovligt eller olovligt i hemmet – samt temperatur och luftfuktighet, en funktion som kan vara praktisk för att undvika fukt- eller frostskador i ett fritidshus.

– Vår ambition har varit att ta fram ett litet och lätthanterligt ”smart home” som inte bara vänder sig till de mest teknikintresserade, säger Jan H Christiansen.

Ett team på 14 personer har under ett och halvt året jobbat med att ta fram Anyware Solutions produkt, som ska lanseras på den europeiska marknaden under hösten så snart man erhållit den nödvändiga CE-märkningen. Dessutom kommer en nordamerikansk version att lanseras i september.

Även ett svenskt uppstartsbolag är med bland de tio: nämligen Mimbly från Göteborg som tagit fram en teknik för vattenåtervinning i direkt anslutning till exempelvis en tvättmaskin.

Premiär för företagslägret blir det i höst i Älmhult. Utöver 20.000 euro får de tio utvalda teamen gratis logi och kontorsplats. Projektet är initierat av Ikea New Business & Innovation och Ikea Range & Supply.

Magnus Erlandsson

Fler än 1.200 bolag från hela världen sökte till Ikeas nystartade acceleratorprogram Ikea Bootcamp, som Rapidus tidigare rapporterat om. Ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.