torsdag 19 september 2024

inloggad som

Högerkanten: Kockums-teknik till Namibia och Malmöbolag till börsen

Ripasso Energi, grundat i Skåne och med produktionen i nordostskånska Sibbhult, är i färd med att bygga ett av sina första kommersiella solkraftverk, i Namibia. Från och med nästa år ska kraftverket leverera 0,5 megawatt elström till landets statliga elbolag. Ripassos teknik är baserad på Kockums stirlingmotor för ubåtsdrift.

Läs mer om affären på redaktionsbloggen i Högerkanten, där vi även berättar att relativt nystartade life science-bolaget Cyxone i Malmö är på väg att noteras. Cyxone har licensierat in forskningsresultat från Wiens medicinska universitet som kan leda till läkemedel mot bland annat multipel skleros.

Ripasso Energi, grundat i Skåne och med produktionen i nordostskånska Sibbhult, är i färd med att bygga ett av sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.