fredag 13 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spotlight lanserar finlista

|  
|  

Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

Småbolagslistorna Spotlight och även Nasdaq First North vimlar av förhoppningsbolag som inte har omsättning, gör stora förluster varje kvartal och löpande behöver kapitaltillskott. Att detta har blivit besvärande för handelsplatserna har accentuerats i samband med de allt sämre tiderna för kapitalanskaffning.

Småbolagslistorna börjar helt enkelt få ett lite solkigt rykte.

Att det är på detta vis förnekas, så klart, av Peter Gönczi, vd på Spotlight Group. Icke desto mindre lanserar han nu listan Spotlight Value, där kravet för att platsa är att bolaget ska ha uppvisat vinst på sista raden under de senaste tre åren, ha positiv genomsnittlig årlig tillväxt i nettoomsättning under de tre senaste räkenskapsåren, positiv tillväxt för minst två av dessa tre år, och ha gett utdelning till sina aktieägare under minst två av de tre senaste åren.

Spotlight Market har cirka 130 noterade bolag. Sex av dessa möter ovanstående kriterier.

– Det här är inte en finlista. Det här är en annorlunda-lista, säger Peter Gönczi och fortsätter:

– Det finns enormt många onoterade bolag som inte känner sig hemma i den noterade miljön och därför undviker börsen. Det är bolag som inte är ett supertillväxt-case av den typ som förvisso lönsamt men som inte ger utdelning för att de återinvesterar hela vinsten i tillväxt. Det är heller inte bolag av den typ du hittar på Ideon, med spännande innovationer men som kräver löpande kapitaltillskott.

”Det här är inte en finlista. Det här är en annorlunda-lista.”

Peter Gönczi

– Vi tror att vi kommer att hitta och attrahera många lönsamma bolag i det här segmentet. Ta till exempel ett familjeföretag som står inför ett generationsskifte där alla arvtagare inte vill vara med i fortsättningen. Då är en notering ett bra alternativ för att sprida de aktier som delar av nästa generation vill sälja.

– Vi tror att flera av dessa bolag kommer att se fördelar med att verka i en noterad miljö när de får sällskap av bolag med liknande förutsättningar. Vi ser också att investerare söker en mix av tillväxtbolag och mer stabila bolag, säger han.

De bolag som i dagsläget är noterade på Spotlight och kvalar in på listan är:

Veteranpoolen
Homemaid
Logistri
Aquaticus Real Estate
Transferator
Gosol Energy Group

Dessa bolag kommer att skapa grunden för den nya listan som ska sjösättas före sommaren, och sedan ska den utökas med nya noteringar.

– Vi kommer att scanna bolag som kvalar in på listan och approchera dem i olika regioner över hela landet, säger Peter Gönczi.

Siffror åt rätt håll

Spotlight Group kom dessutom på onsdagen med sin resultatrapport för det första kvartalet. Facit blev en viss uppgång i omsättning till 27 Mkr och en förlust under motsvarande kvartal i fjol vändes till vinst. Rörelseresultatet blev 1,7 Mkr.

– Vi har anpassat oss till rådande marknadsläget med neddragna kostnader. Samtidigt har handelsvolymerna ökat något och ett stort antal nyemissioner har varit gynnsamt för vårt emissionsinstitut Nordic Issue, säger Peter Gönczi.

Gunnar Wrede

Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.