måndag 16 september 2024

inloggad som

Nya tunga namn till Smiles styrelse

Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De här ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordföranden Pia Kinhult.

Ut från styrelsen går Niclas Nilsson, chef på Lunds universitets innovationsverksamhet LU Innovation, samt Petter Hartman, vd på Medicon Village Innovation.

In kommer Anders Sundström, före detta arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister samt före detta vd på Folksam och styrelseordförande i Swedbank. I dag är han bland annat aktiv som styrelseledamot i skogsbolaget SCA, Skistar och järngruvbolaget Kaunis Iron i Pajala.

Valet av Anders Sundström kan se förvånande ut eftersom han har sina rötter i norra Sverige och dessutom ägnat sitt yrkesliv åt riksangelägenheter. Men han har skånsk anknytning genom Peab-familjen Mats Paulsson. Anders Sundström sitter i styrelsen i Ekhaga Utveckling varigenom familjen Mats Paulsson kontrollerar Peab och Skistar. Han sitter dessutom i styrelsen för Medicon Village i Lund, som grundades av Mats Paulsson.

– Det är finansiärerna som utser styrelseledamöterna, varav Medicon Village och Lunds universitet är två av dem. Vi är väldigt glada att få in så kompetenta och erfarna personer i styrelsen, säger Pia Kinhult, som själv har ett förflutet som regionstyrelsens ordförande i Skåne.

In kommer även Annika Olsson, rektor för Lunds tekniska högskola, LTH.

Annika Olsson leder som rektor för Lunds tekniska högskola verksamheten för 1 500 forskare och lärare samt 10 000 studenter.

– Anders och Annika kommer att bidra med sin erfarenhet, kompetens och sina nätverk för att ta Smile till nästa nivå. Det innebär att vi går från att vara en regional till en internationell inkubator, säger Pia Kinhult.

Övriga styrelseledamöter i Smile är Therese Fällman som representerar Lunds kommun och Marie-Louise Lövgren som representerar Region Skåne.

Gunnar Wrede

Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad