tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

|  ,
|  

Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

Kockums affärsområdeschef Mats Wicksell säger att Lund var mer ”tillmötesgående och framåtlutade” än Malmö när det gällde att hitta en plats för Kockums att bygga nytt. Men Micael Nord menar att staden hade en ”bra dialog” med företaget.

– De ville samlokalisera kontorsverksamhet och viss industriell verksamhet. Vi presenterade flera alternativ, men inget av alternativen var detaljplanelagt för båda delarna, säger han till Rapidus. 

Micael Nord menar att man från stadens sida var villiga att se över detaljplanerna, men att det föll på tidsaspekten.

– Det är en demokratisk process som kan ta två år. Då hittade de alternativ i Lund där detaljplanen redan fanns.

Processen för att ta fram en ny detaljplan regleras i lag som begränsar hur mycket den kan skyndas på, menar Micael Nord.

– Man kan alltid snabba på processer, men bara till en viss grad. Vi gjorde nog vad vi kunde där, men det räckte inte.

Mats Wicksell avdramatiserar flytten och säger att Malmö-Lund är en enda arbetsmarknadsregion. Micael Nord är inne på samma spår.

– Det är no hard feelings. De är affärsmässiga och tidsaspekten är viktig för dem. Vi är glada att de stannar kvar i arbetsmarknadsregionen. De kunde ju lagt sig någon annanstans i Sverige.

Pågen är ett annat exempel på ett anrikt Malmöföretag som förbereder en flytt. Ett nytt bageri med logistikanläggning ska byggas i Landskrona. 

När planerna presenterades 2021 menade Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen, att alternativet att utöka verksamheten i den befintliga anläggningen i Malmö strandade ”eftersom dialogen med Malmö stad blev något av en evighetsprocess”.

Micael Nord beklagar den upplevelsen. 

– Att utöka industriell verksamhet i en tät stad är inte helt oproblematiskt. Malmö stads olika verksamheter möjliggjorde dock detta till slut. Men min bild är att det föll på att de endast fick ett kortare tidsbegränsat tillstånd från Länsstyrelsen.

Ola Nilsson

Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.