torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Är stålbadet över för skånska entreprenörer?

|  
|  

De senaste tre åren har varit ett stålbad för skånska entreprenörer. Men nu vänder det, i alla fall om man ska tro Ida Herbertsson, portföljansvarig på Skåne Ventures.

Tillgången på kapital har hämmats av bland annat covid, kriget i Ukraina och den följande lågkonjunkturen. Men nu har Skåne Ventures stängt sin första runda och rest 33,6 miljoner kronor i investeringskapital. Pengarna ska investeras i startups under de kommande två och ett halvt åren.

– Från början hade vi ambitioner att resa mer kapital och stänga redan i oktober förra året, men med tanke på hur tufft det har varit att få in kapital så är jag jättenöjd med den här första rundan, säger Ida Herbertsson.

Hon säger också att det märks ett allt större intresse från ängelinvesterarnas håll.

– Det beror på att bolagsvärderingarna har gått ner samtidigt som börsen börjar gå upp.

Hälften av Skåne Ventures investeringskapital kommer från fler än 70 privata investerare, främst affärsänglar, i regionen. Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest går in som ankarinvesterare med motsvarande belopp. 60 startups ska få ta del av pengarna.

– Vi har redan fattat beslut om de första investeringarna och räknar med att göra ungefär tio investeringar i startups under detta kvartalet. Inom sex månader, om vi upplever att det finns ytterligare intresse bland investerare, så kan vi överväga möjligheten att låta fler ansluta sig till Skåne Ventures i en eventuell andra stängning. Då kan vi i så fall ta in upp till tio miljoner, fem från våra privata investerare och fem från Saminvest, säger Ida Herbertsson.

Det var i fjol som de skånska inkubatorerna Minc, Ideon Science Park, Hetch och Krinova gick ihop och bildade Skåne Ventures. Syftet är att skapa fler tillväxtbolag i regionen och generera finansiell avkastning för investerarna.

Martin Linderoth

De senaste tre åren har varit ett stålbad för skånska entreprenörer. Men nu vänder det, i alla fall om man ska tro Ida Herbertsson, portföljansvarig på Skåne Ventures.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.