måndag 29 april 2024

inloggad som

Är stålbadet över för skånska entreprenörer?

|  
|  

De senaste tre åren har varit ett stålbad för skånska entreprenörer. Men nu vänder det, i alla fall om man ska tro Ida Herbertsson, portföljansvarig på Skåne Ventures.

Tillgången på kapital har hämmats av bland annat covid, kriget i Ukraina och den följande lågkonjunkturen. Men nu har Skåne Ventures stängt sin första runda och rest 33,6 miljoner kronor i investeringskapital. Pengarna ska investeras i startups under de kommande två och ett halvt åren.

– Från början hade vi ambitioner att resa mer kapital och stänga redan i oktober förra året, men med tanke på hur tufft det har varit att få in kapital så är jag jättenöjd med den här första rundan, säger Ida Herbertsson.

Hon säger också att det märks ett allt större intresse från ängelinvesterarnas håll.

– Det beror på att bolagsvärderingarna har gått ner samtidigt som börsen börjar gå upp.

Hälften av Skåne Ventures investeringskapital kommer från fler än 70 privata investerare, främst affärsänglar, i regionen. Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest går in som ankarinvesterare med motsvarande belopp. 60 startups ska få ta del av pengarna.

– Vi har redan fattat beslut om de första investeringarna och räknar med att göra ungefär tio investeringar i startups under detta kvartalet. Inom sex månader, om vi upplever att det finns ytterligare intresse bland investerare, så kan vi överväga möjligheten att låta fler ansluta sig till Skåne Ventures i en eventuell andra stängning. Då kan vi i så fall ta in upp till tio miljoner, fem från våra privata investerare och fem från Saminvest, säger Ida Herbertsson.

Det var i fjol som de skånska inkubatorerna Minc, Ideon Science Park, Hetch och Krinova gick ihop och bildade Skåne Ventures. Syftet är att skapa fler tillväxtbolag i regionen och generera finansiell avkastning för investerarna.

Martin Linderoth

De senaste tre åren har varit ett stålbad för skånska entreprenörer. Men nu vänder det, i alla fall om man ska tro Ida Herbertsson, portföljansvarig på Skåne Ventures.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.