fredag 9 juni 2023

inloggad som

Pressad juicebar söker kapital

|  
|  

Den danska juicebarkedjan Joe & The Juice dras med tresiffriga miljonförluster efter 20 års tillväxt. Kedjan letar nytt kapital men har hittills inte fått napp.

Joe & The Juice har 320 barer över hela världen, varav fyra i Malmö och en i Helsingborg. Men tillväxten verkar ha gått lite för fort. Kreditgivarna SEB och danska Vækstfonden har fordringar på 1,5 miljarder svenska kronor. Efter tunga förluster har den svenska huvudägaren, riskkapitalbolaget Valedo, gjort misslyckade försök att hitta investerare som är villiga att pytsa in mer kapital.

I början av 2023 kom det fram, enligt dokument till amerikanska myndigheter, att koncernen sökte motsvarande 900 miljoner svenska kronor i nytt kapital. Nyemissionen skulle värdera Joe & The Juice till cirka 8 miljarder kronor och pengarna skulle komma från saudiarabiska Veda Holding samt existerande investerare.

Rapidus kontaktade huvudkontoret i Köpenhamn med frågan om hur det går med kapitalresningen. Vd Thomas Nørøxe uppger att han fortfarande hoppas:

– Dialogen är inte avslutad. Förhandlingarna tar längre tid än vi förväntat men de får ta den tid som krävs. Vi jobbar fortfarande på att landa ett avtal men jag kan inte kommentera pågående förhandlingar närmare, säger han.

Koncernen, som omsatte 1,7 miljarder svenska kronor 2021, har gått med förlust i 300-400 miljonersklassen varje år sedan 2017.

Trots det sa Tomas Nørøxe för ett år sedan till Bloomberg att det finns en tioårsplan med bland annat 200-300 nya barer i Mellanöstern samt att det vid tillräcklig lönsamhet ska bli en börsnotering. Utan ny likviditet är det osäkert om dessa planer blir av. Frågan är vad konsekvenserna blir för kärnmarknaderna i USA, Storbritannien och Skandinavien.

– Vi växer fortfarande på våra befintliga marknader. Det ändrar inte den pågående kapitaliseringsprocessen. Vi har inga planer på några strukturella förändringar eller nedstängningar på närmarknaderna där vi upplever en god efterfrågan, påpekar Thomas Nørøxe.

Joe & The Juice har utöver tillväxt profilerat sig kring medarbetaransvar och miljö. En miljonförlikning i USA i februari för könsdiskriminering var därför extra besvärande. Kedjan beskylldes för att sedan 2017 ensidigt ha anställt kvinnor till barerna i USA.

Joe & The Juice grundades 2002 av Kasper Basse som i dag är ordförande i bolaget. Thomas Nørøxe tillträdde som vd i juni 2021. Företrädaren, Sebastian Vestergaard, började som så kallad ”juicer” 2004 och blev ett exempel på att flitiga medarbetare kan belönas med en karriär som leder hela vägen till toppen. Han fick dock sparken sedan revisionsfirman Deloitte uppdagat felaktigheter i räkenskaperna.

Keld Broksø

Den danska juicebarkedjan Joe & The Juice dras med tresiffriga miljonförluster efter 20 års tillväxt. Kedjan letar nytt kapital men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl