lördag 4 maj 2024

inloggad som

Ny AI från Lund ska se dina känslor

|  
|  

Infra Motion Labs heter det nybildade bolaget i Lund som både ska kunna läsa av dina känslor och upptäcka snattare på bar gärning.

Bolagets teknik analyserar, med hjälp av infraröda kameror och AI, blodflödet i ansiktet och ska på så vis avläsa människors reaktioner och känslor. Samma AI kan även analysera flödet av människor på en viss plats och deras beteendemönster. Mjukvaran kopplas i detta fall till existerande övervakningskameror för att detektera avvikande och farliga beteenden, till exempel någon som plockar på sig saker i en affär, beter sig våldsamt eller bär på vapen.

– Båda tjänsterna använder delvis samma AI-motor, arkitekturen är likadan eftersom båda produkterna behöver samma typer av analyser. Det är bara att vi justerar parametrarna och talar om för AI:n vad vi är ute efter, säger Abdulla Salman (tv), som grundat Infra Motion Labs tillsammans med Noor Latif (th).

Säkerhetsprodukten testas nu i en pilotstudie i en Ica-butik i Västmanland. I en annan pilotstudie ska bolaget samtidigt testa känslodetekteringen i samarbete med Malmöföretaget Green Furniture Concept. Här är bilderna mer inzoomade, infraröda och analyserar bland annat blodtillförseln i ansiktet. Syftet med studien är att mäta och utvärdera människors reaktioner på Malmöbolagets möbler i en offentlig miljö på Ideon.

– Detta kallas för “public space assessment”, det görs för att utvärdera urbana konflikter vid renoveringar eller liknande. Vår teknik har en unik potential just för att vi använder infraröda kameror och data som du inte kan identifiera individer med. Den är alltså kompatibel med GDPR och kan därmed användas i offentliga miljöer, säger Abdulla Salman.

De potentiella användningsområdena är enligt grundarna många: Reklam, vård och stadsplanering är några exempel på branscher som de tror har nytta av känslodetektering på offentliga platser. Grundarduon är från Stockholm och startade företaget efter studier på LU, med hjälp av universitetets inkubator Venturelab och innovationsbolaget LU Innovation, som stöttar bolaget med affärsutveckling.

Emiliano Strauss

Infra Motion Labs heter det nybildade bolaget i Lund som både ska kunna läsa av dina känslor och upptäcka snattare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.