tisdag 16 juli 2024

inloggad som

De utsågs till Årets Rapidusföretag

Några LTH-pågar som träffades för 15 år sedan, så beskriver Martin Lööf bakgrunden till Minut. Malmöbolaget, som formellt sett grundades i kinesiska Shenzhen, blev Årets Rapidusföretag 2022 för sitt hemlarm och tillväxtresa.

– En av oss, Nils Mattisson, blev antagen till en hårdvaruaccelerator i Shenzhen som skulle resultera i en kickstarterkampanj och insåg att han behövde fler personer som kunde hjälpa honom. Så han ringde oss och vi kom ner, säger Martin Lööf.

Han är tillsammans med Marcus Ljungblad, Nils Mattisson och Fredrik Ahlberg grundare av bolaget som tagit fram ett nytt sorts hemlarm, som inte är en kamera utan en sensor, som håller koll på hur många som befinner sig i en lokal, och mycket mera. Minut har de senaste åren hittat sin marknad som främst är kommersiella korttidsuthyrare samt Airbnb, vilket gett bolaget ett lyft.

Ur kavajfickan plockar Martin Lööf upp den tredje generationens sensor som just kommit ut på marknaden. Det som är speciellt med denna är att den även kan användas utomhus.

– Den här sitter uppe i taket där den analyserar ljud och saker som temperatur och luftfuktighet. Men den spelar inte in någonting, vi vill avgöra vad som händer i ett rum utan att spela in, säger Martin Lööf.

Att de blev utsedda till Årets Rapidusföretag var en överraskning.

– Vi visste inte ens att vi var nominerade, säger han.

Minut satt tidigare på inkubatorn The Ground i Malmö och Martin Lööf prisar Malmös startupvärld, som spelat en viktig roll i utvecklingen av bolaget.

– I Malmö finns det en kultur att man ska hjälpa varandra och på The Ground finns en bra gemenskap. Det kvittade nästan vad det var, man kunde gå till ett annat företag och fråga “den här grejen, hur har ni löst det?” och så är alla villiga att hjälpa. Det tycker jag att man ska vårda, säger han.

Mette Carlbom

Några LTH-pågar som träffades för 15 år sedan, så beskriver Martin Lööf bakgrunden till Minut. Malmöbolaget, som formellt sett grundades […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.