tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Indisk reform ger Malmöbolag skjuts

|  
|  

Medeonbolaget Smartcare Analytica, som sedan ett år tillbaka har sin digitala plattform för vårdcentraler på den indiska marknaden, stängde nyligen en nyemission på runt 3 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att “sälja så mycket man kan” när Indien håller på att digitalisera hela sjukvården.

Indiska myndigheter håller på att driva igenom en digitalisering av hälso- och sjukvården i landet. En digital plattform sätts upp där läkare, laboratorier, apotek och sjukhus ska ansluta sig. Läkarna blir tvungna att skicka recept digitalt vilket är en stor omställning i Indien, där papper och penna oftast används.

– Myndigheternas plattform är i princip redan byggd och vår försäljning kan komma att explodera. Vår målgrupp är Indiens cirka tre miljoner privata kliniker för primärvård och två miljoner apotek, säger Henrik Uddén, Smartcare Analyticas ekonomichef, som grundade bolaget tillsammans med vd Surendra Kumar (tv).

Bolagets molnbaserade plattform, med tillhörande mobila appar för läkare och patienter, hanterar allt från tidsbokning och patientjournaler. Även apoteks- och laboratorietjänster ingår.

Smartcare Analyticas helägda dotterbolag i Indien sköter försäljningen. Förra året hade bolaget sin kommersiella start och har hittills 2.700 indiska läkare anslutna till plattformen.

– Årets mål för omsättningen är mycket högre än förra årets. Vi hoppas ha minst 50 säljare i Indien vid årets slut. Vi har bestämt oss för att inte expandera till nya länder förrän tidigast om ett år, säger Henrik Uddén.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Smartcare Analytica, som sedan ett år tillbaka har sin digitala plattform för vårdcentraler på den indiska marknaden, stängde nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.