lördag 11 maj 2024

inloggad som

VoiceDiagnostic lanserar röstträningsapp

|  
|  

Minc-baserade VoiceDiagnostic lanserar den första betaversionen av sitt AI-baserade röstvårdshjälpmedel, en röstträningsapp som framförallt riktas till personer med röstkrävande yrken.

– Nu har vi gjort en begränsad lansering med ett trettiotal användare. Vi har implementerat automatiska analyser och vår AI är under utveckling. Många har börjat förstå att rösten är ett viktigt instrument som man måste ta hand om, särskilt för personer som använder rösten mycket. Vi ser att vår produkt verkligen fyller en funktion, säger VoiceDiagnostics vd Louise Wrange.

Till en början riktar sig bolaget mot privatpersoner, men tanken är att även sälja till sjukvården. Där ska appen fungera som ett komplement till logopeden, med syftet att hjälpa patienter att hålla sig uppdaterade om sitt tillstånd och få stöd i att utföra behandlingen i hemmet.

– Vi kan också bli ett viktigt komplement till att förbättra arbetsmiljön och ergonomin på arbetsplatser. Rösten är en arbetsmiljöfråga som påverkar individen, arbetsplatsen och samhället i stort, vilket många inte riktigt tänker på i dag, säger Louise Wrange.

Under våren antogs företaget till den franska acceleratorn Prevent2Care Lab, som ett av fyra nordiska startups till ett program som ska pågå i nio månader. Acceleratorn drivs av Ramsay Santé, som bland annat äger Capio.

I ett längre perspektiv vill bolaget utveckla konceptet ännu mer och rikta in sig på diagnostisering av tidiga stadier av sjukdomar – som stämbandscancer, Parkinson och TBE – med hjälp av att analysera röstförändringar.

Algoritmerna analyserar patientens tal, men för att lära upp AI:n måste bolaget hitta så kallade vokala biomarkörer. Det är specifika förändringar som kan identifieras vid inspelningar av talet, vilket kräver en enorm mängd röstdata.

– Uppskalningen blir vårt nästa strategiska steg och vi rör oss mot en kommersialisering som påbörjas under 2023. Vi har öppnat en bryggrunda som stängs inom en snar framtid, där vi hoppas få finansiering för att förbereda produkten för uppskalning och för att göra utökade betatester, säger Louise Wrange.

Julia Eriksson

Minc-baserade VoiceDiagnostic lanserar den första betaversionen av sitt AI-baserade röstvårdshjälpmedel, en röstträningsapp som framförallt riktas till personer med röstkrävande yrken. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen