onsdag 27 september 2023

inloggad som

Special: Den enes död är den andres bröd

Kort sagt: Efter Rysslands invasion av Ukraina blomstrar danska och svenska försvarsföretag av optimism och försäljning. Det kan tyckas cyniskt att fira det. Hittills har vapentekniken inte varit comme-il-faut för Öresundsregionens innovativa företag. Men Sverige närmar sig Nato och försvarsbudgetarna exploderar. Militären har potential att vara en stor kund i regionen. 

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Några månader efter Rysslands invasion av Ukraina såg det ut som starten av en ny era för försvarsindustrin inom Öresundsregionens innovativa näringsliv. Köpenhamns Universitet invigde ett nytt centrum för utveckling av Natos kvantteknik. Centret kommer också att stödja startups som utvecklar relevant kvantteknik för Nato – och de kommer att få stöd från Danmarks Tekniska Universitet i Nordsjälland. Tricket är att en kvantdator kan knäcka militära koder i rasande fart och skapa okrossbara koder.

Vid invigningen hördes ingen kritik mot “dödens köpmän”. I stället hyllades centret av arbetsgivarna i Dansk Industri, som nu har skapat en avdelning som heter “DI Försvar och Säkerhet”. Deras styrgrupp ger också rekommendationer om hur framför allt IT-branschen bäst kan bidra mot militära cyberattacker. Den danska regeringens försvarsstrategi säger nu direkt att den kommer att “integrera affärs- och innovationsfrämjande systemet med försvarsindustrin.” Detta för att skapa “högteknologiska, innovativa produkter”. 

Att Sverige är på väg mot Nato bidrar till omorienteringen i regionen– likaså att danska väljare den 1 juni tog bort undantaget mot försvarssamarbete i EU. Mer medvind för försvarsindustrin kom i augusti, då Danmark gav ytterligare 820 miljoner i vapenbistånd till Ukraina. Totalt når det upp till mer än tre miljarder danska kronor. Detta gjordes som en inledning till konferensen CopenhagenUkraine med 26 länder, inklusive Sverige, som tillsammans gav elva miljarder danska kronor i vapenbistånd. Allt detta ger nu en blomstrande marknad för cybersäkerhet, militära drönare, styrsystem och satellitövervakning. Högteknologi, som regionen annars är stark på i fredliga sammanhang. 

Med tanke på ökande kurvor även hos företag som blandar civil och militär produktion som Syncron International i Malmö kan vi förvänta oss att listan över Öresundsföretag med militära produkter kommer att växa. Det finns helt enkelt pengar i det. Med Sverige i Nato blir också samarbeten inom vapenteknik mellan företag och universitet över Öresund möjligt.

Till och med Nordiska Ministerrådets försvarssamarbete får nu slagkraft, vilket kunde ses i de första gemensamma flygövningarna med både svenska och danska plan. Medan Sverige, med sin tidigare neutralitet, är känt som en stor vapentillverkare är Danmark mindre. Men enligt Dansk Industri finns det mer än 100 danska företag med militära produkter, som står för totalt drygt 5.000 anställda och en årlig omsättning på mer än fyra miljarder danska kronor.

Vad kan regionens företag göra? Här är några exempel på vad vi kan se mer av:

  • Mildef Group från Helsingborg levererar militära IT-system och -produkter.
  • SAAB Kockums i Malmö utvecklar ubåtsteknik med miljardintäkter, inklusive det de själva kallar “den mest avancerade stealth-tekniken”.
  • Mydefence har sedan 2013 i Fredensborg på Nordsjälland utvecklat en teknik för spårning av drönare och drönarpiloter, samt störsändare för drönare. Bolaget använder också tekniken för att upptäcka vägbomber.
  • Syncron International i Malmö levererar mjukvara som ska ge en digital överblick över bland annat reservdelar till militära flygplan.
  • Dencrypt från Hvidovre nära Köpenhamn har Natos godkännande för säkra röst- och videosamtal.
  • Combitech, med kontor i Malmö och på flera platser i Skåne samt i Ballerup nära Köpenhamn, utvecklar teknik till stridsflygplan och ubåtar. De sägs vara Sveriges största försvarskonsultföretag. 
  • Aimpoint i Malmö lanserade det första elektroniska rödpunktsiktet i världen 1975. I dag levererar de bland annat till USA:s armé.
  • Nordic Radar Solutions har sedan 2010 levererat målinriktning till attackpiloter och har ett utvecklingskontor i Ballerup nära Köpenhamn.

Denna sommar deltog vid vapenmässan Eurosatory norr om Paris 30 danska företag, jämfört med fyra under 2018, och 34 från Sverige, mot 15 2018. Det troliga är att det blir många fler nästa gång.

Kort sagt: Efter Rysslands invasion av Ukraina blomstrar danska och svenska försvarsföretag av optimism och försäljning. Det kan tyckas cyniskt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad