lördag 30 september 2023

inloggad som

Rapidus tänder på blivande stjärnor

Men vem vänder vindarna? Vem får mej att gå dit jag aldrig gått? Vem tänder stjärnorna?

Vi lever i en abnorm tid, med post-pandemi-Putin och stundtals paralyserad psykos. Åtminstone känner jag mig så ibland. But the show must go on, och så även företagandet.

Av Jan Wifstrand, Rapidus grundare

I förrgår var det Malmö stads näringslivsgala. Ett bra initiativ där entreprenörer som levererar hyllas. PolyPeptide, Ablemind (WordDiagnostics) och Game Habitat med den pådrivande Peter Lübeck i spetsen, alla aktörer som är välkända för Rapidus läsare.

Mera sånt, i denna lågminglande region.

”Ja, vi behöver fler näringslivspriser” skrev chefredaktör Niclas Lindstrand i en krönika i oktober i fjol.

När Rapidus hämtar andan inför en något lugnare produktion under sommarveckorna tänker jag tillbaks på de dryga 22 år (tjugotvå år!) jag pysslat om denna baby.

Och jag fortsätter ett tag till, även om jag nu äntligen fått förmånen att hälsa nya ägare, Christer Fåhraeus och Jan Dahlqvist, välkomna in i den digitala mediehettan.

I 22 år har jag varit med om att plocka fram de goda historierna. ”Först med nyheten, eller inte alls” som vår första marknadschef Jessica Grundström bestämde att det skulle heta.

Vet du vem Deniz Yildirim är? Känner du till Henrik Sellehed? Hört talas om Karin Ebbinghaus?Läst något om Amanda Larsson och Calle Rosengren? Koll på Patricia Dianda? Klingar namnet Anders Berglund bekant? Fortfarande inte påläst om Emil Eifrem, efter alla dessa år? Glömt bort Jan Erik Solem, som bara sögs upp av Facebook?

Jag kan göra listan hur lång som helst. Vi spanar mot stjärnhimlen alla dygn i veckan.

Ofta under mina år med Rapidus har jag fått spontana utslag på kroppen på grund av den ignorans en del aktörer, inte minst i Skåne, visar vad gäller omvärldsbevakning. Det är som om andra verksamheter nästan inte finns. Som om kunskap om det som händer runt dig förringas. Som om näringsidkarna år 2022 fortfarande inte förstår att om du inte vet något kan du heller inte agera.

Detta i en region där universiteten hyllas som de bärare av framåtskridande de ju rimligen är! Men om du inte vet vad som sker runt hörnet står du dig slätt i det långa loppet.

Jag brinner för att förklara för er alla vad som är den stora framtidsfrågan för era företag. Det är inte affärsplanen. Det är inte kapitalanskaffningen. Det är inte att ha rätt CRM-system. Det är att kunna rekrytera eller samarbeta med rätt personer. Stjärnorna, helst de som inte tänts riktigt än.

Vem tänder stjärnorna i vår region? Det gör Rapidus. Sedan kommer de andra medierna efter, så där tre-fyra-fem år senare. Ibland tio. Nej, jag vet. Vi skapar inte stjärnorna. De skapar sig själva. Vi bara tänder dem, som Eva Dahlgren:

Vem för dej dit din tanke aldrig nått?

Men vem vänder vindarna? Vem får mej att gå dit jag aldrig gått? Vem tänder stjärnorna? Vi lever i en abnorm tid, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad