fredag 21 juni 2024

inloggad som

Nordiska investerartjänster går ihop i Skåne

Den finska koncernen Inderes har köpt 20 procent av den danska investerartjänsten HC Andersen Capital. Nu ska HC Andersens Malmöbaserade svenska kontor samarbeta med Inderes på den skånska marknaden.

– Inderes ville köpa 100 procent, men efter en snabb diskussion accepterade vi att de fick köpa 20 procent. De har över 90 procent av den finska marknaden för investor relations och är därmed standard där. I Skåne ska vi röra oss var och en för sig, men hänvisa till varandra, säger Jack Austern, medgrundare till HC Andersen Capital Sverige.

Bolaget arbetar med att digitalisera investeringsprocessen, med tyngdpunkt på pitchmöten och liveevent med bolagens ledningar. De har nu ett tiotal kunder i södra Sverige. Förutom Jack Austern och vd Claus Thestrup har den svenska verksamheten nu anställt två personer till, en sälj-analytiker och en sociala medier-ansvarig. Tillsammans med Inderes siktar nu företaget på att bredda erbjudandet.

– Med deras personal som sköter Sverige ska vi försöka få ett fullt erbjudande till kunderna där vi kan bygga allting från IR till kapitalmarknadsdagar, onlinetjänster och en egen plattform för communities som vi kan använda till våra egna evenemang också, säger Claus Thestrup.

Nästa produkt är ett nordiskt index för life science och bioteknik, som räknar in samtliga 136 bolag i branscherna som börsnoterats i Norden. I linje med företagets namn har indexet döpts till Little Mermaid.

– Det är första gången som ett eget index för life science och bioteknik tagits fram, där bolagen kan jämföra sig med index och göra sin egen benchmark, säger Claus Thestrup.

HC Andersen Capital har 26 anställda i Danmark och Sverige. Inderes, som står för independent research, har totalt runt 100 anställda.

Niclas Lindstrand

Den finska koncernen Inderes har köpt 20 procent av den danska investerartjänsten HC Andersen Capital. Nu ska HC Andersens Malmöbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.