lördag 2 december 2023

inloggad som

34orna del IV: Afro-karibisk food truck och designade benproteser

Vi fortsätter utrullningen av 34orna 2021, i dag med fem bekanta namn för den flitige Rapidusläsaren. Det är en femma som lär få mycket att göra under året som kommer, bli inte förvånad om mer än en av dem – eller alla – får ännu större genombrott.

Pandemi och hackerattacker må vara katastrofer för andra företag, men för säkerhetsföretaget Debricked i Malmö och dess vd Daniel Wisenhoff, 28, är det säljargument. Företaget specialiceras sig på säkerhetslösningar för mjukvara med mycket öppen källkod och angreppet mot amerikanska SolarWinds öppnade ögonen för många kunder. Just nu har Debricked slagit sig ihop med Ericsson och Scania i ett Vinnovafinansierat projekt vid LU för att ta fram nya verktyg.

Ny kollektion och ny e-handel, Anatomic Studios och grundaren Emelie Strömshed, 34, har nått den globala marknaden med sina designade benproteser. Nu finns det 16 olika designer att välja mellan när Emelie kommer in på denna lista för sista gången. Men för Anatomic Studios har resan bara börjat, målet är att fokusera på ”mode, livsstil och möjlighet till eget uttryck” i stället för medicinteknik och känslan av sjukhus.

Pandemin fick de flesta restaurangverksamheter att dra ned på allt och försöka övervintra. Men inte Patricia Dianda, 30, och hennes Flavor-Boss Trish. I stället tog hon sitt koncept med afro-karibisk mat som hon sålt från sin food truck, flyttade in i ett kök i Sofielund och utvidgade sin cateringverksamhet. Här på Rapidus blev vi så imponerade att Patricia utsågs till Årets Friskt Vågat.

Erik Rask, 30, och hans MedBeat har precis startat sin första pilotstudie. Region Västerbotten ska prova EKG-mätaren, som är stor som en handflata och fästs med självhäftande elektrodplattor, på friska 70-åringar i Umeå. Detta blev möjligt för en månad sedan efter att mätaren godkänts av EU för produktion och tester. Nu väntar fler studier och samarbeten för barnkardiologen som blev företagsledare.

Oskar Handmark, 30, är medgrundare och vd på AI-konsultbolaget Backtick Technologies. Pandemin bromsade in företagets snabba framfart, men vid årsskiftet har bolaget dubblat både årsomsättningen och antalet anställda jämfört med innan pandemin. Läs nedan!

Vi fortsätter utrullningen av 34orna 2021, i dag med fem bekanta namn för den flitige Rapidusläsaren. Det är en femma […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad