fredag 9 juni 2023

inloggad som

QPharma behöver bygga ut igen…

|  
|  

Knappt har QPharmas nya fabrik hunnit invigas förrän en förväntad stor efterfrågan på kundprodukter kräver större produktionskapacitet. Om två år måste bolaget ha en fabrik till, men frågan är om den får plats på bolagets tomt i Malmö, uppger QPharmas vd Kenneth Stokholm för Rapidus.

– Inom ett år ska vi ha bestämt oss för var vi ska placera den nya fabriken och om två år måste den vara i drift. Om den inte får plats här i Malmö kan den troligen byggas vid något av våra systerbolag i Moldavien, Ryssland eller Nederländerna. Alternativt förvärvar bolagsgruppen något företag med liknande verksamhet, diskussioner pågår med amerikanska bolag, säger han.

Det är bland annat USA-lanseringen av Annovera som gör att produktionsbehovet ökar, enligt Kenneth Stokholm. Annovera är ett preventivmedel för kvinnor i form av en vaginalring som ska fungera i ett år. QPharma har varit med och utvecklat produkten åt Population Council, en ideell organisation med projekt inom familjeplanering. Organisationen håller på att sälja licenser för fler marknader och QPharma är den enda producenten.

Nyss kom även besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att de förbereder ett godkännande av vaginalringen Dapivirine som QPharma utvecklat i samarbete med ideella organisationen International Partnership for Microbicides. Så nu rampar QPharma upp även denna produktion. Vaginalringen ska fungera som HIV-skydd för kvinnor framför allt i Afrika.

Tekniken bakom vaginalringarna är en polymerteknologi som gör att man kan preparera ringarna med aktiva läkemedelssubstanser som frisläpps långsamt i kroppen. Tekniken, som även används till hormonspiraler och implantat, har varit QPharmas kärnkompetens i 30 år och härstammar enligt Kenneth Stokholm från tiden som Pfizer-bolag.

– Det finns inte så många andra bolag som har den kunskapen, säger han.

QPharma ägs av Frederik Paulsen Jr, son till Ferringgrundaren Frederik Paulsen Sr, och har inga egna produkter. I stället tar bolaget kunduppdrag inom utveckling och produktion, varav runt en tredjedel kommer från den egna bolagsgruppen. Förra året uppgick QPharmas personal till 200 personer, nu är de 250, och nästa år förväntas bolaget växa till nära 300 anställda, enligt Kenneth Stokholm.

Elisabet Ottosson

Knappt har QPharmas nya fabrik hunnit invigas förrän en förväntad stor efterfrågan på kundprodukter kräver större produktionskapacitet. Om två år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl