torsdag 29 februari 2024

inloggad som

… som börjar blicka utomlands

Padel har länge varit stort i Spanien och under perioder även i latinamerikanska länder. För några år sedan nådde sporten Sverige och samtliga padelhallar som Rapidus varit i kontakt med märker fortfarande en stark tillväxt av nya spelare. Nu börjar de större spelarna se sig om utomlands för att fortsätta sprida sporten.

– Danmark jobbar vi med för fullt men har inget klart. Det måste vara rätt förutsättningar och vi har höga krav på hallen. Vi har även kollat på Tyskland, men det är sjukt svårt att hitta bra mark. Och i USA har jag ett par kompisar som jag dragit igång för att se om vi kan starta upp där också. Jag vet att många jobbar febrilt för att etablera padel i USA och jag tror det kommer slå, säger tidigare NHL-proffset Andreas Lilja, delägare i Padel Crew, till Rapidus.

Padel Crew var tidigt på bollen när man satsade på Helsingborgs första padelhall 2014. Sedan dess har de sett sporten och det egna företaget växa rejält. De har i dag två hallar i Helsingborg, en i Ängelholm, en i Landskrona och förra veckan invigde de 15 banor i Arlöv. Samtliga hallar är hyrda men nu har bolaget börjat röra sig mer mot egna byggen. Precis som hos konkurrenterna är hallarna i regel fullsatta efter arbetstid.

– Vi ska bygga en hall i Falkenberg för vi hittade bra mark vilket inte är så lätt att lösa. Det är ju fruktansvärt stora lokaler som kostar mycket pengar. Men det är klart, vet du vad du håller på med så tjänar du på det. Om vi lyckas ha full beläggning på de mest eftertraktade tiderna på eftermiddagar och kvällar så går vi runt och troligen plus, allt annat blir bonus, säger Andreas Lilja.

Även PDL Center har en vision om att sprida sitt koncept utomlands och bolaget följer sportens utveckling i Norge och Danmark. Framför allt Köpenhamn har varit på tapeten men coronakrisen har fått bolaget att avvakta något.

– Padeln börjar ta sig i Danmark och jag tror även att det kommer ske i Norge. Vi finns redan i Zürich och etablerar oss gärna i fler länder men vi har inget klart i nuläget. Det är inte bara nybyggen vi kollar på då, precis som i Sverige kan vi förvärva etablerade center också, säger Torbjörn Gregorioff, Regionchef Syd på PDL Center.

Några andra svenska idrottsstjärnor som investerat i padel är Zlatan Ibrahimovic, Jan-Ove Waldner, Peter Forsberg och Jonas Björkman. Den senare är delägare på PDL Center tillsammans med bland andra Måns Zelmerlöw.

Emiliano Strauss

Padel har länge varit stort i Spanien och under perioder även i latinamerikanska länder. För några år sedan nådde sporten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

  Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

 • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

  Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

 • Hon ska leda klimatklustret

  Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.


 • Serve-ess för skånsk padel…

  Att bygga en padelbana är en investering som snabbt kan betala sig, det vittnar Rapidus rundringning till några av företagen […]