tisdag 16 april 2024

inloggad som

…men femte fonden skjuts upp

|  
|  

I april hade Polaris sin första stängning för investeringar i sin senaste och femte fond. Sista stängningen skulle vara i juni, men coronapandemin satte käppar i hjulet.

– Vi skulle ha massor av möten i april och väntade på att skriva under avtal, men allt fick skjutas upp till efter corona. Eftersom vi inte kunde träffa investerarna fysiskt så blev det ett kommatecken i stället för en punkt. Från september börjar vi ha internationella möten igen, säger Jan Dahlqvist.

De existerande investeringarna, med totalt 16 bolag i portföljen, har däremot påverkats mindre än vad Polaris fruktade för några månader sedan. Två av bolagen har behövt omförhandla sina lån, men det är enligt Jan Dahlqvist den största effekten.

– Precis som på börsen så inträffade aldrig det värsta, vi trodde att det skulle bli mycket värre. Från slutet av mars gick vi igenom kassaflödet i varje bolag varje dag för att kunna mikrostyra dem och samtidigt fortsatte vi att investera. Våra kollegor har agerat betydligt mer avvaktande och varit tveksamma till investeringar medan vi varit offensiva, säger Jan Dahlqvist.

Polaris Fund V planeras att omfatta 550 miljoner euro, nästan sex miljarder kronor. Den blir därmed 20 procent större än sin föregångare.

Niclas Lindstrand

I april hade Polaris sin första stängning för investeringar i sin senaste och femte fond. Sista stängningen skulle vara i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Nato är nya drömkunden…

  Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

 • …och en guldgruva för startups

  Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

 • Alfa Laval prisas i Lund

  Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.


 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

 • Mobilspel i Lejonkulan

  Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Med stor potential för de allra minsta

  I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

 • “Glada medarbetare jobbar bättre”

  Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

 • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

  Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

 • Lejonet investerar

  Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.

 • Nya avsnitt av Lejonkulan

  Rapidus har släppt två nya avsnitt av podden Lejonkulan. Som vanligt är det tvära kast mellan branscher och faser som bolagen befinner sig i. 

 • Professor Borrebaeck i Lejonkulan

  Lejonkulan gästas av professor Carl Borrebaeck, som ligger bakom fyra börsnoterade företag och i dag företräder Paindrainer. Blir det hans femte notering? 

 • Lejonkulan: Är infektioner i underlivet en miljardmarknad för Gedea?

  I dagens avsnitt av Lejonkulan gästas Janne Dahlqvist av Gedea Biotechs vd Annette Säfholm. Bolaget behöver 30 Mkr för att ta de sista stegen till marknaden.