söndag 4 juni 2023

inloggad som

Ve den småtomte som vågar ha en egen åsikt!

Håll din stora trut. Sitt still i båten. Lyssna på experterna. Vad du tycker är inte värt något.

Ja, så här har det låtit nu ett tag från uppblåsta etablissemangstyckare, som är trötta på folk som kanske, kanske har en avvikande mening eller ens vågar ställa en kritisk fråga till myndigheten och makten.

Av Jan Wifstrand, Rapidus grundare och vd

Det är inte bara obehagligt, det är alarmerande, att det i Sverige, ett paradis för yttrandefriheten (?), förekommer sådana här angrepp på rätten att föra en fri debatt. Peter Wolodarski på DN fick snabbt veta att han inte bör yttra sig mera, när han i sedvanligt hög ton hade synpunkter. Och ve den småtomte som vågar ha en egen åsikt.

Minns inte dessa expertfetischister Li Wenliang? Mannen som redan i december försökte varna för ett farligt virus som få kände till? Han tystades av kinesiska myndigheter och avled av corona.

Vi lever i ett land där även avvikande, okunniga eller dumma har rätt att tala.

Det är bra. Stå upp för det, fegisar.

Vem granskar hur medierna sköter corona? Ingen.

Det som märkts hittills är att kulturministern delat ut 200 miljoner till dem som redan får årliga jättebelopp i stöd till obsoleta produkter. Och så har SVT fått beröm för att de lägger in ett antal antika Jönsson-ligan i tablån. Tack, snälla.

Men nu är det allvar.

Har ni funderat över vem som får det absolut största medieutrymmet av alla i Sverige under denna djupa samhällskris?

Ja, såklart. Anders Tegnell, statsepidemiolog, en närmast sovjetisk titel för övrigt, tar guld, silver och brons.

Men vem är fyra?

Statsministern? Socialministern? Ministern som skickas fram när de andra inte vågar stå där och stamma (Morgan Johansson?) Eller alternativ epidemispecialist som Björn Olsen eller liknande?

Nej. Mats Knutson!

SVT:s kanslihuskorridorsklurare har av SVT utvalts till medias främste pandemiexpert. Minut efter minut, sändning efter sändning, dag efter dag, får han lägga ut texten om beslut som formellt fattats av regeringen. Men allt utgår från Tegnell, som styr landet. Knutsons ord är lag i Rapport och Aktuellt.

Vad kan den prydlige före detta punkaren (tro det eller ej!) Knutson om virusbekämpning som inte du och jag kan?

Ingenting.

Skavlan nästa, för ett gulligt SVT-internt idolsamtal i snurrfåtöljen?

Den logiska följdreflektionen är given. Vetenskapsjournalistiken har lämnat dubbel walkover. Kunniga, pålästa journalister förvisas till nördhörnan, små, smala utrymmen som bara närmsta släkten hittar.

Och de ytterst få profiler som finns kvar får titta på tills Knutson och andra politiska journalister i medierna babblat klart. Det är ett enormt svek, framför allt av public service, att den journalistiska kunskap som faktiskt existerar i gömda hörn inte lyfts fram.

Nä, nu ska jag titta på Sportnytt.

Sportnytt? Kan någon förklara varför detta gäng får behålla sin sändningstid för att i 20 minuter varje kväll rapportera om inställda distriktsmästerskap i innebandy?

Nu är det dags för tablååtgärder på riktigt. Stryk Sportnytt. Ge samtliga sändningsminuter till näringslivsreportrarna, de få som finns kvar.

Programtitel: Så slåss Sverige för livet.

Lycka till. Tvätta händerna. Och håll käften.

 

 

 

 

Håll din stora trut. Sitt still i båten. Lyssna på experterna. Vad du tycker är inte värt något. Ja, så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl