söndag 4 juni 2023

inloggad som

Möjlig coronadödare på väg från Malmöbolag

|  
|  

Efter att ha fått sin europeiska patentansökan godkänd är Malmöföretaget Framtix Holdings redo att lansera sin nanoprodukt, som bekämpar bakterier och svamp. Nu ska företaget ta in 20 miljoner kronor för att bygga upp en organisation och göra labbtest även på virus med proteinbaserade höljen – som coronaviruset.

– Vi har inte labbtestat på virus än, men har experter som tittat på det och är övertygade om att det ska funka även på virus. Virustest har funnits i bakgrunden för oss redan under utvecklingen, men testen är dyra och långdragna så vi har inte haft kapital till det, säger styrelseordföranden Lars-Erik Skjutare till Rapidus.

Rapidus skrev i somras om det indiska företaget Futurex som tog sin nanoprodukt och flyttade till Sverige. Nu har Futurex blivit Framtix, Mumbai bytts mot Malmö i stället för Lund, som tanken först var, och produkten har fått namnet EcoBactiX.

Den bygger på forskning från Ahmedabad, som är ett centrum för den indiska läkemedelsindustrin. Nanopartiklarna sprejas på en yta som ska hållas absolut ren. När vattnet avdunstat blir partiklarna kvar och oskadliggör bakterierna. Därefter håller sig ytan ren från bakterier – i minst två år.

– Nu är vi mitt på knivseggen där vi har ett antal agenter och organisationer som vi kan skriva avtal med. Det finns en rätt stor intressent i England som vill både investera och samarbeta och verksamheter över hela världen som vill bli kunder, säger Lars-Erik Skjutare.

Han var själv den som visade runt de indiska ägarna Shrudithar Paliwal, Nitesh Mittal och Krunal Kumar i Skåne och resten av Sverige förra sommaren. Nu startar tillverkningen i Indien, men hela företagsverksamheten ska finnas i Malmö.

I väntan på att en vd ska rekryteras arbetar styrelseledamoten Michael Hermansson, tills i fjol vd för AdderaCare, aktivt i företaget. I styrelsen återfinns även Tomas Ohrlander, överläkare på Rigshospitalet.

Niclas Lindstrand

Efter att ha fått sin europeiska patentansökan godkänd är Malmöföretaget Framtix Holdings redo att lansera sin nanoprodukt, som bekämpar bakterier […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl