fredag 23 februari 2024

inloggad som

Polaris lanserar sin femte miljardfond

|  
|  

Det dansk-svenska riskkapitalbolaget Polaris i Köpenhamn lanserar i år sin femte fond, Polaris Fund V, sedan starten 1999. Investeringarna i fonden stänger den siste juni och till dess räknar partnern Jan Dahlqvist med att ha fått in 550 miljoner euro, nästan sex miljarder kronor.

– Målet höjs med 20 procent sedan förra fonden och organisationen ökar motsvarande. Första stängningen är den siste mars och då kommer vi ha majoriteten av kapitalet på plats. Till sista stängningen den siste juni klarar vi minst 550 miljoner, säger Jan Dahlqvist till Rapidus.

I den fjärde fonden återstår två investeringar att göra, sedan är den stängd. Fond ett och två är helt realiserade i dag. Alla investeringar har gjorts i Sverige och Danmark, och av de 15 svenska bolagen som Polaris hitills investerat i är fem från Sydsverige. Någon ändring i strategi för den femte fonden blir det inte, enligt Jan Dahlqvist.

– Vi håller oss till medelstora bolag, som vi med vår egenutvecklade Excellence Model utvecklar från bra bolag till riktigt bra bolag. det är vad investerarna gillar. I den femte fonden blir det mellan 12 och 15 investeringar, på minimum 2-300 miljoner kronor i varje. Vi ser Sverige och Danmark som en marknad och delar inte upp mellan länderna, bästa bolag vinner, säger han.

I slutet av 2018 utnämndes Polaris till den bästa kapitalfonden i Danmark av Inside Business efter att utländska fonder vunnit titeln två år i rad. Då hade Polaris för andra gången sålt sitt innehav i den klassiska lamptillverkaren Louis Poulsen – och åttadubblat avkastningen på investeringen.

Niclas Lindstrand

Det dansk-svenska riskkapitalbolaget Polaris i Köpenhamn lanserar i år sin femte fond, Polaris Fund V, sedan starten 1999. Investeringarna i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.