tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Ideonbolag tar fram AR-teknik för surfplattor

Bjorkstrom Robotics är i full färd med att vidareutveckla sin AR-teknik, som står för augmented reality eller förstärkt verklighet. Grundidén är att kunna visa ett hus i sin verkliga miljö och storlek innan det har byggts. Hittills har bolagets teknik fungerat med smarta glasögon, men nu ska bolaget testa ny hårdvara.

– Den nya tekniken är också AR men man kör på surfplatta istället, vi har märkt att det är lite av en tröskel med glasögonen. Folk är ju vana vid plattor. Vi har visat att tekniken fungerar men nu tar vi det som har minst tröskel, säger vd och grundare Kristofer Björkström till Rapidus.

Bland de som använder systemet med glasögon finns NCC, Peab och Sweco. Med tekniken kan arkitektritningar laddas upp för att beskådas utvändigt och invändigt i 3D samtidigt som verkligheten syns i bakgrunden. Med den nya produkten ska användaren alltså kunna se samma saker fast genom en surfplatta istället.

Totalt arbetar fem personer i Bjorkstrom Robotics, som bildades 2016. Kristofer Björkström har erfarenhet från Sony och är grundare och huvudägare. Utöver viss försäljning har verksamheten finansierats av stöd från Almi och Vinnova samt eget kapital.

Emily Binks

Bjorkstrom Robotics är i full färd med att vidareutveckla sin AR-teknik, som står för augmented reality eller förstärkt verklighet. Grundidén […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.