måndag 4 december 2023

inloggad som

Lokalpatrioters investeringar ska lyfta Lund

Komikern Johan Wester, LU Bios tidigare ordförande Lars Bruzelius och miljardföretaget Safegates förre vd Per-Olof Hammarlund är tre av runt 25 affärsänglar som tillsammans stoppat in tolv miljoner kronor i bolaget I Love Lund. Det långsiktiga målet är att väcka liv i Lunds ”döende finansiella ekosystem”, säger vd Björn Englund.

Som namnet antyder ska I Love Lund i första hand ta in pengar från Lundabor och enbart satsa dem i bolag som finns i kommunen eller är på väg att flytta dit.

– Det är lättare för min mamma att köpa en fond i Brasilien än att investera i sitt lokala näringsliv. Lundaborna måste äga Lundabolagen och därför behöver vi skapa ett seriöst och enkelt sätt för vanligt folk att investera i dem, säger Björn Englund till Rapidus.

Han har ett långt förflutet som fondförvaltare, bland annat på Nordea, och grundade I Love Lund för ett år sedan tillsammans med Sven Johansson, som har en bakgrund på Lunds Nyföretagarcentrum. Sedan dess har duon samlat in kapital i flera omgångar och börjat investera.

Hittills finns knappt 20 bolag i portföljen. Drygt en tredjedel är noterade bolag som Alfa Laval, Iconovo och Probi. Men tungvikten ligger på onoterade innehav i en rad branscher, alltifrån SleepTight, som är på väg att lansera ett sömnhjälpmedel för snarkare, till Ideonbolaget Apparkingspot.

I Love Lund är också på väg att gå in i LTH-avknoppningen Elonroad och Greinon, även det baserat på Ideon, uppger Björn Englund. De närmaste åren siktar han på att dubbla den insamlade summan till 25-30 miljoner kronor och notera I Love Lund på en av de mindre aktielistorna.

Därmed ska tröskeln sänkas så att vem som helst har råd att gå med. Björn Englund nämner som exempel en sjuksköterska på lasarettet, som i dag låter sina pensionsbesparingar förvaltas av en fond i Stockholm. Bara en bråkdel av de pengarna kommer investeras i Lund.

– Man kan bli bitter och arg över detta, men vi har ju själva låtit det hända, säger han.

Utöver Johan Wester, Lars Bruzelius och Per-Olof Hammarlund syns Anticimex regionchef Magnus Brommesson och Lundaforskarna Christina och Lars Jonung bland investerarna i I Love Lund. Den moderata kommunpolitikern Christer Wallin är engagerad som rådgivare.

Erik Olausson

Komikern Johan Wester, LU Bios tidigare ordförande Lars Bruzelius och miljardföretaget Safegates förre vd Per-Olof Hammarlund är tre av runt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad