söndag 19 maj 2024

inloggad som

Lundabolag går skarpt med mjukvara för kalkylappar

Den tidigare Sony Mobile-ingenjören David Polberger utvecklade första versionen av Calcapp i början av 2000-talet, då riktad mot vården. När mjukvaran lanseras till sommaren har användningsområdena breddats rejält.

Omkring 6.500 personer har testat mjukvaran som låter användare bygga egna appar med skräddarsydd funktionalitet.

– Det är en webbtjänst som ser ut som Excel men är en appskapare. Du lägger in formler på samma sätt som i ett kalkylark men slutresultatet är en app. Det folk främst tar fram är ingenjörstillämpningar och prislistor, säger David Polberger till Rapidus.

I webbgränssnittet väljer användaren vilka parametrar som ska räknas på samt vilka knappar och bilder som ska finnas med i appen. Baserat på det skapar mjukvaran en app i telefonen. Det är även möjligt att skapa rapporter, offerter och skicka mejl i appen.

Från start användes den avancerade kalkylatorn för läkemedelsdosering och för att räkna ut hur mycket näring för tidigt födda barn behöver.

– Analyserar man bröstmjölken och jämför med barnets vikt så kan man mäta vad de behöver. Nestlé distribuerar det här programmet till sina användare för att ge ett mervärde till sina produkter, säger David Polberger.

Han äger det Lundabaserade bolaget Neosupport, som står bakom Calcapp, tillsammans med sin far tillika läkaren Staffan Polberger. Tanken är att sälja appen via prenumeration med en fast månadskostnad. Konkurrenter är bland annat Microsoft PowerApps och AppSheet.

Emily Binks

Den tidigare Sony Mobile-ingenjören David Polberger utvecklade första versionen av Calcapp i början av 2000-talet, då riktad mot vården. När […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]