måndag 5 juni 2023

inloggad som

Lista: 34 skånska talanger att hålla ögonen på

Kort sagt: När Veckans Affärer tidigare i vinter kom med sin lista över svenska “supertalanger” var den skånska representationen nästan obefintlig. Men att bara klaga på vad de Stockholmsbaserade medierna har för sig är ju inte så klädsamt, istället presenterar Rapidus i dag en egen lista – över 34 skånska talanger som kommer höra tala om sig framöver.

Av: Rapidusredaktionen

Av 101 lovande unga svenskar har Veckans Affärer bara lyckats hitta tre från Skåne: Arthro Therapeutics grundare Jakob Dahlberg, affärsängeln Hampus Jakobsson och Pink Programmings chef Vanja Tufvesson. På fjolårets lista var de bara marginellt fler: Acconeer-grundaren Mikael Egard, Sofie Woge på uppstartsbolaget Tendo, Lina Thunberg, som är exportchef på Löwengrip Care & Color samt integrationsaktivisten Siavosh Derakhti, uppvuxen i Malmö.

Men Skåne är givetvis fullt av talanger som gör kometkarriär, bygger sitt första, lovande bolag eller redan siktar på andra succén – innan de fyllt 40. Här är vår lista, utan inbördes ordning, på 34 skåningar som redan gjort avtryck och som det är värt att hålla ögonen på framöver. Håll till godo. Eller mejla oss på rapidus@rapidus.se och tipsa om vilka vi missat!

* Eda Demir (32 år), nybliven vd för noterade Lundabolaget OptiFreeze, som utvecklar en nedfrysningsmetod för primärt frukt och grönsaker.

* Michal Stala (38 år). Var en av grundarna till Mistbase som bara några år senare köptes upp av brittiska jätten ARM, där Michal jobbar nu.

* Nils Mattisson (33 år). Efter att ha arbetat på Apple i Kalifornien grundade han Malmöbolaget Minut, som tagit in pengar i flera omgångar för sin kamerafria hemövervakning.

* Victoria Percovich Gutierrez (36 år). Efter en karriär på Malmö stad är hon sedan 2016 hållbarhetsstrateg på arkitektjätten White.

* Mehrdad Mahdjoubi (28 år). Grundare och vd för Orbital Systems. Bolaget väntar ännu på kommersiellt genombrott för sin snåldusch, men en rad tungviktare har redan stöttat idén med stora belopp.

* Emil Eifrém (39 år). Grundare och vd för Neo4j, vars grafdatabas plockat kunder som Tesla, Walmart och Ebay.

* Charlotta Tönsgård (36 år). Gjorde karriär på TAT och har sedan dess varit vd för Zimpl, Min Doktor och nu Engaging Care.

* Hussen Hassoun (34 år). Hans bolag City Däck omsätter runt 40 miljoner och håller som bäst på att expandera till Eslöv, första etableringen utanför Malmö.

* James Haliburton (37 år). Har en bakgrund på TAT innan han 2013 var med och grundade Topp Design, där han i dag är vd. Malmöbyrån, med kunder som Schneider Electric och Samsung, har nyligen öppnat en filial i San Francisco.

* Niklas Mattsson (38 år). Docent i klinisk neurovetenskap vid Lunds universitet som anses vara en av de mest lovande forskarna inom fältet i sin generation och fått en rad utmärkelser. Blir det hans forskargrupp som löser Alzheimers gåta?

*Rawand Faraj (30 år). Började som trainee på E.on för fyra år sedan, i dag är han ansvarig för finansiell styrning och riskhantering på energijättens Malmökontor.

* Cassandra Jertshagen (26 år). Axlar sedan ett halvår tillbaka vd-rollen i familjebolaget Jefast, med ett fastighetsbestånd i Skåne och USA värderat till en bra bit över två miljarder.

* Deniz Yildirim (39 år). Kom till Sverige från Turkiet i början av 2000-talet. Har byggt upp konsultkoncernen Tretton37 i Lund till en bra bit över 100 anställda.

* Märta Lewander Xu (36 år). Vd för Lundabaserade forskningsavknoppningen Gasporox, noterat på First North.

* Linus Mårtensson (30 år). Teknikchef och vice vd för Katam, grundat av två tidigare Sony Mobile-utvecklare.

* Emelie Strömshed (30 år). Bygger 3D-printade skal till benproteser i bolaget Anatomic Studios.

* Dennis Gustafsson (39 år). En av två grundare till spelutvecklingsbolaget Mediocre, som dragit in tiotals miljoner på sina kritikerrosade appspel. Satsar nu på att bygga ett slags fysiskt dataspel i Malmö: Nucelar Control Room Experience.

* Annette Säfholm (39 år). Med en bakgrund på Region Skåne, Idogen och Reccan Diagnostics är hon sedan våren 2017 vd på Gedea Biotech. Bolaget fick nyligen in elva nya miljoner och Almi Invest samt Porte-Monnaie Ventures som nya delägare.

* Karsten Deppert (34 år). Har ett finger med i mycket som händer i entreprenörsbubblan i Skåne, inte minst som drivande kraft bakom Mindpark och E-commerce Park i Helsingborg.

* Jacob Youssef (35 år). Har byggt upp familjeföretaget Candy People till en omsättning på en kvarts miljard, bland annat genom att sälja godis till Ikea.

* Karthik Srinivasan (32 år). Grundare och vd för Next Step Dynamics, med ett långt förflutet på Sony Mobile.

* Viktor Karlsson (35 år). Grundare och vd för Telavox, som växt till över 200 anställda i Norden och är på väg att etablera sig i Storbritannien.

* Per Ögren (31 år), Nils Franzén (31 år) och Adam Feldt (37 år). Grundare av Toughest, hinderbaneloppet som spritt sig från Ribban i Malmö till Göteborg, Stockholm och Oslo.

* Hanne Pålsson (28 år). Industridesigner som höstat in både priser och uppmärksamhet för sitt uppkopplade trygghetsarmband för äldre.

* Filip Ljungberg (33 år). Parkour-evangelist som både byggt upp träningscentret Air Wipp i Helsingborg och lockat tusentals åskådare till Helsingborgs Arena för att se VM-tävlingar i den udda sporten.

* Andreas Pålsson (34 år). Mjukvaruingenjör som var med och grundade Brisk. Nu teknikchef och medgrundare på uppstartsbolaget BetterWealth i Malmö, med blanda annat Collector Ventures i ägarlistan.

* Sven Paulin (30 år). Medgrundare och marknadschef för Fieldly, som hittills skramlat ihop över 10.000 användare till sitt app- och webbaserade projektledningsverktyg för byggbranschen.

* Fatime Nedzipovska (28 år). Grundade 2012 den ideella föreningen Brightful, som hjälper unga Malmöbor in på arbetsmarknaden. I dag regionansvarig för den rikstäckande organisationen ”Mitt Liv”, med utlandsfödda akademiker som målgrupp.

* Daniel Månsson (33 år) och Erik Rehn (32 år). Grundare av Flow Neuroscience, som just fått in nio miljoner kronor från bland andra Silicon Valley-baserade Khosala Venture för sin huva som ska lindra depressioner genom att skicka elektriska pulser till hjärnan.

* Philip Kron (37 år). Efter att ha varit chef för Jayways danska avdelning klev han 2017 upp som vd för hela konsultkoncernen, med över 200 anställda varav merparten i Malmö.

* David Österlindh (34 år). Blev som 27-åring en av Sigma-koncernens yngsta chefer någonsin. I dag basar han över två enheter inom Sigma IT Consulting med uppdrag över hela Sverige: Internet of Things samt E-hälsa.

Bonus: Fem talanger från danska sidan Öresund

* Morten Strunge (32 år). Med bolaget Mofibo revolutionerade han danskarnas sätt att köpa och lyssna på böcker. Bolaget blev uppköpt av svenska Storytel för 100 miljoner danska kronor.

* Mette Lykke (36 år). Grundade Endomondo, som 2015 köptes upp av amerikanska Under Armour. Håller nu på med nästa satsning: bolaget Too Good To Go, en marknadsplats för överskottsmat.

* Andrea Marschall-Hurtig (29 år). Har gjort karriär i Stockholm men jobbar sedan flera år på sminkjätten L’Oreal i Köpenhamn, i dag som digital chef för Norden.

* Mads Tvillinggaard Bonde (34 år). Vd och medgrundare till Labster som sedan starten 2013 spridit sitt virtuella laboratorium till universitet och skolor över hela världen.

* Moonis Kamil (34 år). Serieentreprenör som först sålde Onfone till TDC för 300 miljoner danska kronor, sedan Iposen till Dansk Supermaked. Nu är han delägare i IT-bolaget Qampo.

Kort sagt: När Veckans Affärer tidigare i vinter kom med sin lista över svenska “supertalanger” var den skånska representationen nästan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl