söndag 14 april 2024

inloggad som

Sentian går skarpt med AI-mjukvara

Hittills har konsultintäkter stått för nästan hela omsättningen när Malmöbolaget Sentian AI växt från fyra till tio anställda. Under 2018 räknar vd Martin Rugfelt med de första licensintäkterna för bolagets mjukvara för styrning, optimering och prediktion inom bland annat gruvindustrin.

Sentian AI, som tidigare hette Sentiantechnologies, grundades sommaren 2016 av fyra tidigare anställda från Expertmaker efter att Ebay köpte mjukvarubolaget. Sedan dess har personalstyrkan mer än dubblats, enligt Martin Rugfelt med svarta resultatsiffror. Bland kunderna finns Securitas.

Inriktningen har sedan starten varit att använda neurala nätverk, maskininlärning och andra algoritmer inom artificiell intelligens för att lösa komplicerade optimerings- och prediktionsproblem, till exempel för att förutse när det är bäst att serva dyra maskiner. Målgruppen för mjukvaran blir framförallt industriföretag inom allt från gruvnäring till fordonstillverkning.

– Vi räknar med de första licensintäkterna under 2018. Men mjukvaran måste fortfarande tränas på data från varje kund, så vi kommer ha konsultintäkter även framöver, säger Martin Rugfelt till Rapidus.

Tillsammans med de tre medgrundarna och några nyckelmedarbetare äger han fortfarande bolaget i sin helhet. Omsättningen 2017 landade på drygt tre miljoner kronor, uppger Martin Rugfelt.

Erik Olausson

Hittills har konsultintäkter stått för nästan hela omsättningen när Malmöbolaget Sentian AI växt från fyra till tio anställda. Under 2018 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.