måndag 4 december 2023

inloggad som

Tempiro tar in pengar för utveckling av smarta säkringar

Lundabaserade Tempiro, som utvecklar teknik för att fjärrstyra värmesystem, har fått in nytt kapital från Almi, Vinnova, Climate Kic och senast Energimyndigheten. Dessutom har bolaget startat en insamlingskampanj på Indiegogo.

– Vi har kört kampanjen i knappt en vecka och redan uppnått 40 procent av vårt mål på 100.000 kronor, säger Magnus Lindström, grundare och vd på Tempiro.

Bolaget har sökt patent på sin teknik för att fjärrstyra värmesystem i elvärmda hus. Genom att byta ut gamla säkringar mot Tempiros smarta säkringar – som är uppkopplade till en server via mobilnätet – ska kunderna bland annat kunna styra termostat och varmvattenberedare på distans via en mobilapp. Enligt bolaget själva kan det sänka energikostnaderna på villor och fritidshem med upp till 25 procent.

Almi och klimatinnovationsnätverket Climate Kic har gått in med 200.000 kronor vardera, samtidigt som Vinnova gått in med 100.000. Senaste injektionen kom från Energimyndigheten som investerat 310.000 kronor.

– Sammanlagt blir det i runda slängar en miljon som ska räcka till att göra klart produktutvecklingen. Vi behöver till exempel gjutformar och andra produktionsverktyg, konsulter och CE-certifiering innan vi kan börja massproducera, säger Magnus Lindström, som räknar med att produktionen av bolagets smarta säkringssystem ska vara igång i februari nästa år.

Tempiro ingår i Ideon Innovation och var förra året med i acceleratorsprogrammet E.on Agile. Magnus Lindström är majoritetsägare och två av hans kollegor är delägare. Sammanlagt är de fem anställda, inklusive delägare. Tempiro bildades strax innan årsskiftet.

Emiliano Strauss

Lundabaserade Tempiro, som utvecklar teknik för att fjärrstyra värmesystem, har fått in nytt kapital från Almi, Vinnova, Climate Kic och senast […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad