måndag 6 maj 2024

inloggad som

Region Skåne miljonsatsar på EU-konsortium för e-hälsa

Region Skåne skjuter till 2,8 miljoner kronor i fyra år för att vara med i det europeiska konsortiet EIT Health. Pengarna ger bland annat en plats i den skandinaviska grenens styrelse.

EIT Health är en del av EU-organet EIT, European Institute of Innovation och Technology, som bildades 2008. Ungefär 90 aktörer från 14 EU-länder är delaktiga i EIT Health.

Syftet är att uppmuntra till ett hälsosamt levnadssätt, stödja att aktivt åldrande genom att utveckla verktyg för att bland annat kunna leva längre i hemmet och förbättra vården genom innovationer, inte minst inom e-hälsa.

”Som medlem kan man söka finansiering för initiativ som relaterar till innovation inom hälsa/vård och där man får möjlighet att driva internationaliseringsaspekter på innovationsprojekt som man genomfört på regional nivå”, skriver regionala utvecklingsnämndens ordförande Mätta Ivarsson i ett mejl till Rapidus.

Utöver pengar bistår Region Skåne med arbetskraft från bland annat verksamhetsområdena Innovation Skåne, IT Digitalisering och Hälso- och sjukvård. Sedan tidigare är Köpenhamns universitet, Leo Pharma, Region Hovedstaden och Köpenhamns kommun med i EIT Health.

”Det är en uttalad ambition att Region Skånes närvaro kan stärka det skånska/danska inflytandet inom EIT Health. Då det gäller de specifika gemensamma projektaktiviteterna är en förutsättning att dessa initiativ genomförs tillsammans med aktörer utanför Skandinavien, men inom EIT Health”, skriver Mätta Ivarsson.

Den skandinaviska verksamheten leds av en administrativ enhet i Stockholm och en styrelse där samtliga så kallade ”core members” är representerade. Bland dessa finns Köpenhamns universitet, Leo Pharma och numera Region Skåne.

Emily Binks

Region Skåne skjuter till 2,8 miljoner kronor i fyra år för att vara med i det europeiska konsortiet EIT Health. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.