torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Mincbolaget Ifrågasätt plockar Gota Media som kund

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, har under sommaren knutit avtal med två svenska nyhetsmedier.

Det ena är med Gota Media där koncerntidningen Barometern är först ut och ska börja använda Ifrågasätts mjukvara i slutet av månaden. Dagens Nyheter har sedan i måndags testat tekniken på DN Debatt och ska så göra i en månad.

– Vi för samtal med alla stora mediehus i Sverige. Intresset är jättestort. Det förvånar mig inte om vi under hösten kommer med fler som testar eller går skarpt, säger vd och medgrundare Gustav Hjärn till Rapidus.

Idén bakom bolagets mjukvara är att minska näthat och göra det svårare för nättroll genom att de som kommenterar måste vara öppna med sin identitet. För att kunna kommentera krävs ett konto där namn, personnummer och postort uppges. Alias finns som alternativ och är tänkt att användas när känsliga ämnen debatteras.

Mjukvaran analyserar dessutom varje inlägg innan publicering och tittar på ord, uttryck och grammatisk uppbyggnad. Hittar den något olämpligt föreslår den att skribenten omformulerar sin kommentar. Mjukvaran hindrar inte publicering, men publiceras något som bedöms vara olämpligt tar manuell moderering vid.

Sedan start 2015 har Ifrågasätt tagit in ett par miljoner kronor. De fyra grundarna är Gustav Hjärn, Henric Wiklund som även grundat Phonera, Mats Nilsson, partner på Maqs i Malmö och Mattias Tönnheim, grundare av Samurai PR samt tidigare pr-och marknadschef på Phonera. Bolaget har även tagit ett innovationslån om 600.000 kronor från Almi och beviljades i somras drygt 200.000 kronor från Vinnova.

– Förhoppningen är att de här pengarna ska räcka tills vi går internationellt, och det beror på hur det går under hösten, men vi vill snabbt röra oss internationellt, säger Gustav Hjärn.

Utöver grundarna, som tillsammans äger en majoritet av Ifrågasätt, syns affärsängeln och tidigare vd:n för Kung Markatta Peter Enberg samt Thomas Wiklund från investmentbolaget Dendera Venture bland ägarna. Innan sommaren tillkom två nya styrelseledamöter: Lars Grafström – tidigare vd på nyhetsmagasinet Fokus, som Ifrågasätt har ett pågående utvärderingsavtal med, samt Lars Rundblom, tidigare vd på Göteborgs-Posten. Ifrågasätt sysselsätter fem personer.

Emily Binks

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, har under sommaren knutit avtal med två svenska nyhetsmedier. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.