onsdag 24 april 2024

inloggad som

Miljontillskott åt digital dosett

Medeon-bolaget Finn Medicinen har fått in hälften av de 4,5 miljoner kronor som behövs för att testa och CE-märka sin digitala dosett inför lansering. Dosetten kopplar upp sig till internet via en smartphone och notifierar vårdgivare eller anhöriga om patienten missar att ta medicinen. Inom ett år ska den börja säljas på marknaden.

Endast hälften av patienterna i västvärlden med kroniska sjukdomar tar sin medicin som den ordineras, enligt siffror presenterades 2003 i en rapport från World Health Organization. Finn Medicinens egenutvecklade doseringslåda läser av hur medicinen läggs i och tas ur och kommunicerar med en app som registrerar, påminner och följer upp användarens läkemedelsintag. Informationen kan delas med anhöriga eller vårdgivare.

– Den är ett hjälpmedel för att stötta människor att göra rätt med medicinen hemma, där varken läkare eller apotekspersonal finns till hands. Vi kommer i första skedet att erbjuda den till privatpersoner och hemtjänstorganisationer, säger medgrundaren Ulrika Landin.

Övriga två grundare av Finn Medicinen är Niklas Landin och Kristoffer Voigt. I bolaget finns också Peter Hauggaard. De har utvecklat produkten sedan 2015 och har tidigare varit del i Mincs inkubator. Finn Medicinen har inte tagit in någon extern finansiering tidigare.

Elisabet Ottosson

Medeon-bolaget Finn Medicinen har fått in hälften av de 4,5 miljoner kronor som behövs för att testa och CE-märka sin digitala dosett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.