tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Skånska industrikoncerner backar

I morse släppte några av Skånes stora börsbolag sina kvartalsrapporter. Såväl Alfa Laval som Trelleborg, Haldex och BE Group bromsar in. Lundabaserade forskningsbolaget BioInvent ökar däremot sin omsättning rejält.

För Alfa Laval, med huvudkontor i Lund, har orderingången varit vikande i över ett år. Under årets tredje kvartalet rasade vinsten till 93 miljoner kronor, jämfört med 1,3 miljarder kronor samma period i fjor.

I dag meddelade bolaget även att 700 tjänster försvinner globalt, varav 100 i Sverige där omkring 2.000 av Alfa Lavals över 17.000 anställda arbetar.

– Hur Lund påverkas vet vi definitivt innan årsslutet. Förändringarna ska vara implementerade första eller andra kvartalet nästa år, säger Alfa Lavals informationsdirektör Peter Torstensson till Rapidus.

Han uppger även att segmentet forskning och utveckling i Lund inte kommer påverkas.

Bromstillverkaren Haldex i Landskrona pressas av en vikande trend på den nordamerikanska marknaden. Omsättningen sjönk med tio procent till 1,1 miljarder.

Utöver nedgången i den amerikanska fordonsbranschen påverkas Haldex av den pågående budprocessen. Den osäkra ägarbilden gör potentiella köpare tveksamma. Parallellt har bolaget hittills tvingats lägga tolv miljoner kronor på rådgivning under budprocessen.

Industrikoncernen Trelleborg har förbättrat både vinsten och omsättningen jämfört med samma period förra året, vilket dock förklaras med några stora uppköp. Det viktigaste gäller det tjeckiska bolaget CGS Holding som tillverkar lantbruks- och specialdäck.

Borträknat försäljningen som de uppköpta bolagen fört med sig sjunker intäkterna med fem procent jämfört med samma period i fjol.

För Malmöbaserade BE Group, som säljer stål, aluminium och annan metall, minskade omsättningen med åtta procent till 892 miljoner kronor under tredje kvartalet. Huvudskälet till den minskade omsättningen är att koncernen håller på att avveckla sin förlusttyngda produktion och försäljning i Estland, Slovakien och Tjeckien.

– Av omsättningsminskningen på 74 miljoner kronor beror 63 miljoner på omstruktureringen, det övriga beror främst på att vi sålt lite mindre i Sverige under kvartalet, säger koncernchef Martin Andersson till Rapidus.

BE Group har 730 anställda varav 45 i Malmö där huvudkontoret är beläget.

Läkemedelsutvecklaren BioInvent i Lund har hittills i år ökat sin omsättning från drygt 6 till 40 miljoner kronor. Förlusten minskade samtidigt till -55 miljoner.

– Vi har helt enkelt haft en mer kraftfull aktivitet med kunder än vad vi hade i fjol, säger vd Michael Oredsson till Rapidus.

I somras slöt BioInvent även ett avtal med Alligator Bioscience som förväntas generera intäkter på cirka 20 miljoner kronor under de närmaste två åren med möjlighet till förlängning. Det gäller utveckling och tillverkning av Alligators antikropp ADC-1015. BioInvent sysselsätter omkring 50 personer.

Elin Andersson
Erik Olausson
Emily Binks

 

I morse släppte några av Skånes stora börsbolag sina kvartalsrapporter. Såväl Alfa Laval som Trelleborg, Haldex och BE Group bromsar in. Lundabaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad