onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Vinnova grundar sekretariat för fler forskningsaffärer

Vinnova inrättar ett eget sekretariat för att hjälpa svenska företag att vinna upphandlingar från europeiska forskningsanläggningar. Målet är att minska den hårt kritiserade klyftan mellan statens bidrag till anläggningarna och de pengar som går tillbaka till teknikföretagen.

– Vi behöver en större apparat och förstärka ILO-funktionen, sekretariatet för industriell samverkan, för att det verkligen ska få någon effekt. Vi håller på att anställa en samordnare på Vinnova för detta, sedan är det många olika aktörer som behöver vara kopplade till det här, säger Christian Hansen, handläggare på internationella avdelningen på Vinnova.

Tillsammans med befintlig Vinnova-personal ska ILO ta över vissa funktioner som Malmöbaserade Research Match fyllt de senaste två åren på uppdrag av Vinnova. Research Match ska arbeta vidare med uppdraget att sprida information om tillgängliga upphandlingar och identifiera passande företag, medan sekretariatet på Vinnova i Stockholm ska stå för kontakter mellan forskningsanläggningar, företag och akademi.

– Vi har en högre ambition för ett strategiskt arbete kring det här, med mer samarbete mellan universitet och näringsliv vad gäller de ganska avancerade leveranserna av teknisk utrustning. Även strategiskt kring vad vi redan vet ska levereras till ESS år 2020, och hitta rätt samarbetspartners. Det har inte Research Match haft rätt profil att göra med den budgeten, säger Christian Hansen.

Vinnova räknar med att driften av den utökade ILO-funktionen kommer kosta fem miljoner kronor årligen, en ökning från drygt tre miljoner som myndigheten satsat årligen de senaste tre åren. Regeringsuppdraget att driva ett sekretariat för ILO-funktioner sträcker sig fram till slutet av 2016, men kommer sannolikt att förlängas.

– Det är mycket troligt att det kommer stå i vårt regleringsbrev under de kommande åren att Vinnova ska driva ett ILO-kontor. Vi tror att den kommer bli del av forskningspropositionen för att sedan ligga i vårt uppdrag, säger Christian Hansen.

Hanna Sigeman

Vinnova inrättar ett eget sekretariat för att hjälpa svenska företag att vinna upphandlingar från europeiska forskningsanläggningar. Målet är att minska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.