måndag 15 april 2024

inloggad som

Ideon pilottestar skånsk teknik för digitala dörrskyltar

Ideonföretaget Notizo har under det senaste halvåret utvecklat en uppkopplad dörrskylt, som också kan användas som en digital anslagstavla. Kommersiell lansering är planerad för senhösten 2016, men nu i veckan startar en pilotinstallation av fem smarta dörrskyltar på Ideon.

Skärmen på Notizos dörrskylt är gjord av så kallat e-papper, som även används i till exempel Amazons e-boksläsare Kindle. Vad som står på skärmen kan styras med hjälp av en molnbaserad app, vilket gör att man exempelvis enkelt kan flytta alla namnskyltar på en hel avdelning till en annan. På skärmen kan även kontorsanvändaren lämna meddelanden. Delar av molnlösningen har patentsökts.

– Nu har äntligen e-papper blivit billigt. Priset kommer ligga under en tusenlapp per skylt, så det är fantastiskt. Eftersom att den är batteridriven så kommer livslängden vara mellan 12-18 månader. Med andra lösningar måste man gömma sladdar i väggen, säger vd:n och medgrundaren Niklas Ericson till Rapidus.

Notizo grundades 2015 av Niklas Ericson, Daniel Kraus och Ericsson-vetranen Johan Lindén. Först var idén att skapa en digital Post It-lapp, vid årsskiftet började de skissa på dörrskyltarna. De har byggt egen hårdvara och använt programmerare från Helsingborgsföretaget EC Solutions. Tillverkningen sker hos Scanfil i Malmö.

Hittills har företaget fått Innovationsstöd från Almi. Grundarna siktar på att ta in några miljoner i privat kapital under året.

Hanna Sigeman

Ideonföretaget Notizo har under det senaste halvåret utvecklat en uppkopplad dörrskylt, som också kan användas som en digital anslagstavla. Kommersiell […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.