måndag 15 april 2024

inloggad som

Ny dansk life science-strategi modelleras på Sverige

|  
|  ,

Danska Läkemedelindustriförening, Lif, använder Sverige som förebild för den nya life science-strategi som Lif och danska hälsoministern Sophie Løhde (Venstre) håller på att snickra ihop.

Lifs koncernchef, Ida Sofie Jensen, sa under Børsens stora life science-konferens i Köpenhamn på måndagen att Sverige är längre fram än Danmark med en ny strategi och bland annat utsett en nationell samordnare.

Ida_Sofie_Jensen– Vi kan konstatera, att svenskarna nu är mycket angelägna om ”att få deras life science-industri tillbaka”, som de säger, berättar Ida Sofie Jensen.

Bakgrunden är att mycket av den svenska life science-industrin blivit uppköpt eller flyttad utomlands. Den nationella life science-strategin ska adressera detta – och Lif vill att Danmark ska göra samma som Sverige. Ida Sofie Jensen och Lif har nyligen varit på studieresor i Storbritannien, där premiärminister David Cameron satsar stenhårt på nationens life science-industri.

– Men när vi kom över kunde vi nästan ”inte komma till för svenskarna”, som redan var framme och sög åt sig av all inspiration och gjorde sig sedda, säger Ida Sofie Jensen.

Lifs egen version av en strategi är bland annat att Danmark ska ha en mer fokuserad insats från departementen – eventuellt i en styrelse – med Erhvervsministeriet som ordförande. Utöver det ska särskilt hälso-, forsknings- och skattedepartementen vara representerade, för att överbrygga de problem som präglar dansk life science-industri. Det handlar bland annat om höga skatter för utländska forskare, stora besparingar på forskning inom life science – samt begränsade möjligheter för mer innovation i den offentliga vården.

Sophie_lödheDanmarks hälsominister Sophie Løhde är klar över Lifs önskan och är i dialog med dem.

– Life science är med i vårt regeringsunderlag och inom kort presenterar vi vår egen life science-strategi, säger Sophie Løhde.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Danska Läkemedelindustriförening, Lif, använder Sverige som förebild för den nya life science-strategi som Lif och danska hälsoministern Sophie Løhde (Venstre) […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.