fredag 10 maj 2024

inloggad som

Ny dansk life science-strategi modelleras på Sverige

|  
|  ,

Danska Läkemedelindustriförening, Lif, använder Sverige som förebild för den nya life science-strategi som Lif och danska hälsoministern Sophie Løhde (Venstre) håller på att snickra ihop.

Lifs koncernchef, Ida Sofie Jensen, sa under Børsens stora life science-konferens i Köpenhamn på måndagen att Sverige är längre fram än Danmark med en ny strategi och bland annat utsett en nationell samordnare.

Ida_Sofie_Jensen– Vi kan konstatera, att svenskarna nu är mycket angelägna om ”att få deras life science-industri tillbaka”, som de säger, berättar Ida Sofie Jensen.

Bakgrunden är att mycket av den svenska life science-industrin blivit uppköpt eller flyttad utomlands. Den nationella life science-strategin ska adressera detta – och Lif vill att Danmark ska göra samma som Sverige. Ida Sofie Jensen och Lif har nyligen varit på studieresor i Storbritannien, där premiärminister David Cameron satsar stenhårt på nationens life science-industri.

– Men när vi kom över kunde vi nästan ”inte komma till för svenskarna”, som redan var framme och sög åt sig av all inspiration och gjorde sig sedda, säger Ida Sofie Jensen.

Lifs egen version av en strategi är bland annat att Danmark ska ha en mer fokuserad insats från departementen – eventuellt i en styrelse – med Erhvervsministeriet som ordförande. Utöver det ska särskilt hälso-, forsknings- och skattedepartementen vara representerade, för att överbrygga de problem som präglar dansk life science-industri. Det handlar bland annat om höga skatter för utländska forskare, stora besparingar på forskning inom life science – samt begränsade möjligheter för mer innovation i den offentliga vården.

Sophie_lödheDanmarks hälsominister Sophie Løhde är klar över Lifs önskan och är i dialog med dem.

– Life science är med i vårt regeringsunderlag och inom kort presenterar vi vår egen life science-strategi, säger Sophie Løhde.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Danska Läkemedelindustriförening, Lif, använder Sverige som förebild för den nya life science-strategi som Lif och danska hälsoministern Sophie Løhde (Venstre) […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.