lördag 18 maj 2024

inloggad som

“Vi får ny ägare med massor av pengar”

I skymundan har en av de största affärerna på länge i det skånska näringslivet blivit klar då franska riskkapitalbolaget PAI partners köper miljardföretaget Safegate i Malmö. Safegate slås nu ihop med konkurrenten ADB Airfield Solutions och med affären i hamn ska omsättningen dubblas på fyra år, uppger Safegates vd Per-Olof Hammarlund i en intervju med Rapdius.

Rapidus rapporterade i november om den pågående försäljningsprocessen för Safegate, som ägts av den libanesiska familjen Osserians svenska ägarbolag Fairford Holding. Safegate utvecklar lampor och signalsystem för att styra flygplan på marken när de är på väg till eller från gaten. Safegates teknik finns i dag installerad på såväl Kastrup som merparten av de svenska flygplatserna. Men försäljningen sker främst utomlands och i relativ tysthet har bolaget växt till att sysselsätta över 300 anställda, varav ett 60-tal i Malmö där huvudkontoret och utvecklingsavdelningen finns. 2015 slutade omsättningen på 1,3 miljarder kronor.

Per_olof_hammarlund– Fairford kände att det började bli tungt att finansiera expansionen vidare. Men nu har vi fått en ny ägare med massor av pengar vilket ger oss muskler att växa. Hittills har vi dubblat omsättningen vart femte år, nu ska vi göra det på fyra, säger Per-Olof Hammarlund till Rapidus.

PAI partners äger sedan 2013 ADB Airfield Solutions, som är verksamt inom samma fält som Safegate. De båda tidigare konkurrenterna ska nu slås ihop till ett gemensamt bolag. Enligt Per-Olof Hammarlund kompletterar Safegate och ADB till viss del varandra geografiskt.

– Vi är stora i mellanöstern och de nordiska länderna. De är stora i Tyskland och i USA där vi knappt finns. Jag hade gärna köpt dem för några år sedan om vi hade haft pengarna, säger Per-Olof Hammarlund.

Han vill inte uttala sig om köpeskillingen i affären, som blev klar i slutet på förra veckan. När köpet genomförts kommer Per-Olof Hammarlund kliva ned från vd-posten för att istället bli försäljningschef i det dubbelt så stora nya bolaget. Chef i Malmö blir istället Steve Rutland, i dag regionchef för Safegate i Australien och södra Asien.

Vad innebär affären för Safegates verksamhet i Malmö?

– Först och främst ska den här affären sätta sig. Det är ju två bolag som ska gå ihop till ett och det kommer nog att ta ett år. Men sedan är tanken att vi ska expandera. Vi har vuxit mycket i Malmö genom åren och det fortsätter vi med, säger Per-Olof Hammarlund.

Erik Olausson

I skymundan har en av de största affärerna på länge i det skånska näringslivet blivit klar då franska riskkapitalbolaget PAI […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]