fredag 19 april 2024

inloggad som

Högtryck för skånska konsulter inom affärssystem

Efter ett tufft 2015 är konsultjätten CGI i färd med att rekrytera 60 nya utvecklare i Skåne fram till september, inte minst inom affärssystem. Även de lokala konkurrenterna jobbar för högtryck, visar Rapidus rundringning.

Sara Mårtensson, regionchef på CGI i Skåne, beskriver 2015 som ett mellanår. Totalt i Norden minskade den kanadensiska IT-konsultjätten omsättningen med tio procent till 1,6 miljarder kanadensiska dollar det senaste räkenskapsåret, som slutade siste september.

Delar av minskningen kom dock från valutaeffekter och i dag är det bra tryck på den skånska marknaden, menar Sara Mårtensson. Bolaget har stängt sina tidigare kontor i Helsingborg och Kristianstad för att koncentrera den skånska verksamheten till Bromölla och Malmö, där runt 430 anställda arbetar i dag. Den styrkan ska enligt planen utökas med 60 personer innan siste september i år.

Sara Mårtensson– Det handlar bland annat om konsulter inom Sharepoint, där vi dammsuger marknaden. Men inom mjukvara för kundrelationer och affärssystemen Microsoft Dynamics AX och Infor M3 skulle vi också behöva bli fler, säger Sara Mårtensson till Rapidus.

Hos EG Sverige, del av den danska EG-koncernen, har tillväxten gått ännu snabbare. 2015 landade omsättningen på runt 260 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som 2014. Men största delen av ökningen står EG:s förvärv av Tacticus 2014 och 40-mannabolaget Medius Dynamics 2015 för.

Stefan Fleron– Vi räknar med att bli 70-80 nya medarbetare i Sverige i år. Bland annat tittar vi på fler förvärv, säger Sverigechefen Stefan Fleron.

Totalt har EG Sverige runt 200 anställda i dag, varav ett 90-tal vid huvudkontoret i Malmö, med konsulttjänster främst runt affärssystem som Microsoft Dynamics NAV, AX och Infor M3. Närmare en tredjedel av omsättningen kommer dock från supporttjänster och försäljning av egenutvecklad mjukvara som kompletterar affärssystemen.

Även för Orango har förvärv varit den stora tillväxtmotorn. I somras köptes Stockholmsbolaget Annata med 15 anställda, inriktat på Dynamics AX, och nyligen förvärvade Orango Sigma-koncernens NAV-verksamhet med tre anställda.

Helsingborg 141024 Håkan Walberg på Orango. Foto: André de Loisted– Framförallt är det NAV-konsulter vi anställt på sistone. Det känns som om det är bra drag i Skåne. Vi riktar oss främst till medelstora företag och det finns det många av här nere, säger vd Håkan Walberg.

Totalt har Orango i dag runt 100 anställda med en omsättning 2015 på knappt 130 miljoner kronor.

För Stockholmsbaserade Istones skånska gren är det främst affärsområdet inom AX som växer. Verksamheten har i dag 85 anställda i Malmö, 7 i Helsingborg och en handfull i det danska kontoret i Middelfart på Fyn. Bland kunderna finns Trelleborg, Ikea och Lantmännen.

– 2008 var vi tre anställda i Skåne så vi har ökat rätt rejält, säger regionchefen Mats Sivhed.

Utöver affärssystem har Istone konsultverksamhet inom mjukvara för marknadsföring och e-handel, däribland Malmöbolaget Inrivers teknik för att hantera produktinformation. Istone har nyligen värvat Anders Andrén Dorselius från Evrys skånska gren som ny regionchef för affärsområdet, där personalstyrkan ska växa från 10 till 15 under 2016.

Efter ett tufft 2015 är konsultjätten CGI i färd med att rekrytera 60 nya utvecklare i Skåne fram till september, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.