måndag 29 april 2024

inloggad som

ScanBi öppnar ny marknad för Intertek-koncernen

Alnarpsbolaget ScanBi Diagnostics går i bräschen när ägarbolaget, den brittiska miljardkoncernen Intertek, breddar sitt globala affärsområde inom lantbruk.

För ett år sedan kunde Rapidus avslöja att certifieringsjätten Intertek, noterad på Londonbörsen, köper Scanbi Diagnostics. Nu integreras bolaget i koncernen och kommer att spela en viktig roll i Interteks satsning på lantbruk och livsmedel, ett affärsområde där intäkterna växer snabbt enligt bolagets halvårsrapport.

Karin Hansson– Intertek vill vara med i hela kedjan från jord till bord. Men vi fanns inte med på växtförädlingssidan tidigare. Därför var ScanBi Diagnostics portfölj intressant ur ett globalt perspektiv, säger Karin Hansson, affärsutvecklare för området livsmedel och lantbruk på Intertek.

ScanBi Diagnostics grundades 2002 som en forskningsavknoppning från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. De senaste åren har de haft en snabb tillväxt, årsredovisningen, för ett brutet år på åtta månader i 2014, visar en omsättning på 12 miljoner kronor.

Verksamheten vilar på två ben, det ena är test av livsmedel medan det andra, huvuddelen, är analyser som hjälpmedel i utveckling av utsäde. Utsädesindustrin satsar stort på att ta fram grödor med nya kvalitéer. Genom att använda molekylärbiologiska tester av utsädets egenskaper kan man skynda på processen.

Industrin domineras av ett fåtal globala bolag som Monsanto, DuPont, Syngenta och Bayer. ScanBi Diagnostics vd och medgrundare Anders Dahlqvist vill inte uppge vilka som är deras kunder.

Alnarpsbolaget hade redan tidigare en stor del av sina kunder i Europa, Nordamerika och Australien, men all verksamhet var i Alnarp. Med Intertek som ägare har de nu tillgång till lokaler i över hundra länder.

Anders Dahlqvist– Vi tittar på att sätta upp nya labb och utnyttja Interteks befintliga infrastruktur för att möta våra kunder bättre på plats. Vi vill expandera till nya regioner, ett exempel är Indien där den agrara sektorn växer snabbt, säger Anders Dahlqvist.

ScanBi Diagnostics har i dag 14 anställda, men i Interteks strategi finns planer på att expandera verksamheten både internationellt och i Alnarp.

Intertek-koncernen har 38.000 anställda och utför testning, inspektion och certifiering inom en rad industrisegment, från elektronik till livsmedel.

Olof Peterson

Alnarpsbolaget ScanBi Diagnostics går i bräschen när ägarbolaget, den brittiska miljardkoncernen Intertek, breddar sitt globala affärsområde inom lantbruk. För ett år sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.