fredag 14 juni 2024

inloggad som

ScanBi öppnar ny marknad för Intertek-koncernen

Alnarpsbolaget ScanBi Diagnostics går i bräschen när ägarbolaget, den brittiska miljardkoncernen Intertek, breddar sitt globala affärsområde inom lantbruk.

För ett år sedan kunde Rapidus avslöja att certifieringsjätten Intertek, noterad på Londonbörsen, köper Scanbi Diagnostics. Nu integreras bolaget i koncernen och kommer att spela en viktig roll i Interteks satsning på lantbruk och livsmedel, ett affärsområde där intäkterna växer snabbt enligt bolagets halvårsrapport.

Karin Hansson– Intertek vill vara med i hela kedjan från jord till bord. Men vi fanns inte med på växtförädlingssidan tidigare. Därför var ScanBi Diagnostics portfölj intressant ur ett globalt perspektiv, säger Karin Hansson, affärsutvecklare för området livsmedel och lantbruk på Intertek.

ScanBi Diagnostics grundades 2002 som en forskningsavknoppning från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. De senaste åren har de haft en snabb tillväxt, årsredovisningen, för ett brutet år på åtta månader i 2014, visar en omsättning på 12 miljoner kronor.

Verksamheten vilar på två ben, det ena är test av livsmedel medan det andra, huvuddelen, är analyser som hjälpmedel i utveckling av utsäde. Utsädesindustrin satsar stort på att ta fram grödor med nya kvalitéer. Genom att använda molekylärbiologiska tester av utsädets egenskaper kan man skynda på processen.

Industrin domineras av ett fåtal globala bolag som Monsanto, DuPont, Syngenta och Bayer. ScanBi Diagnostics vd och medgrundare Anders Dahlqvist vill inte uppge vilka som är deras kunder.

Alnarpsbolaget hade redan tidigare en stor del av sina kunder i Europa, Nordamerika och Australien, men all verksamhet var i Alnarp. Med Intertek som ägare har de nu tillgång till lokaler i över hundra länder.

Anders Dahlqvist– Vi tittar på att sätta upp nya labb och utnyttja Interteks befintliga infrastruktur för att möta våra kunder bättre på plats. Vi vill expandera till nya regioner, ett exempel är Indien där den agrara sektorn växer snabbt, säger Anders Dahlqvist.

ScanBi Diagnostics har i dag 14 anställda, men i Interteks strategi finns planer på att expandera verksamheten både internationellt och i Alnarp.

Intertek-koncernen har 38.000 anställda och utför testning, inspektion och certifiering inom en rad industrisegment, från elektronik till livsmedel.

Olof Peterson

Alnarpsbolaget ScanBi Diagnostics går i bräschen när ägarbolaget, den brittiska miljardkoncernen Intertek, breddar sitt globala affärsområde inom lantbruk. För ett år sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

 • Uppköpet av Amniotics föll

  Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

 • Avstamp för Braincool

  Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.