tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Zacco ersätter kund efter patentmiss

Patentbyrån Zacco, med säte i Malmö och Köpenhamn, har i ett ovanligt rättsfall dömts att ersätta en kund med två miljoner kronor efter en missad patentavgift i Kanada. Zacco är trots det nöjda med utgången i målet, som i utgångsläget handlade om 102 miljoner.

Patentet som målet handlar om gäller en teknik för att upptäcka och stoppa läckor i gas- och oljeledningar. Bolaget som äger licensen för uppfinningen är Haparandabaserade Well-Head Saftey Systems.

1999 anlitade Well-Head dåvarande Stockholms patentbyrå, i dag en del av Zacco, för att överta hantering av en patentportfölj där en patentansökan i Kanada ingick. Dock missade byråns kanadensiska ombud Ridout & Maybee att betala vissa avgifter och ansökan förföll året därpå. När missen upptäcktes, först två år senare, var det för sent att återupprätta ansökan. 

Well-Head har därefter förhandlat med Zacco, som medger att ett misstag har begåtts.

I stämningsansökan mot Zacco Sweden AB kräver Well-Head inte mindre än 102 miljoner kronor i skadestånd, en summa som sänktes till 92 miljoner kronor vid huvudförhandlingen. Kravet baserar Well-Head bland annat på bolagets uppskattade värde, samt värdet på ensamrätten på uppfinningen. 

Tingsrätten påpekar att Well-Head har patent i 28 länder, men ändå inte sålt någon produkt. En skälig ersättning för problemen i Kanada är därför två miljoner kronor, skriver tingsrätten i sin dom. 

– Det var väntat att de skulle få någonting, i alla fall ersättning för ansökningskostnaden. Men mot bakgrund att det ännu inte finns någon produkt på marknaden och att de kunnat sälja produkten utan patent är två miljoner kronor lite väl mycket, säger Bengt Eliasson, senior partner vid Zaccos Stockholmskontor som hanterat stämningen. 

För Zaccos del täcks skadeståndet av en försäkring och byråns koncernchef Mats Boström säger till Rapidus att det är en ovanlig situation där en rad omständigheter samverkat på ett olyckligt sätt.

Skadeståndets i sammanhanget ringa storlek gör att Well-Head i rättens mening anses ha tappat målet, varför de ska stå för Zaccos rättegångskostnader som uppgår till 1,5 miljon kronor. 

Jennie Lorentsson

Patentbyrån Zacco, med säte i Malmö och Köpenhamn, har i ett ovanligt rättsfall dömts att ersätta en kund med två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.