lördag 27 april 2024

inloggad som

Vd:n lämnar Cerdo Bankpartner – som avvecklas helt

Ett 30-tal anställda berörs då Swedbank slutligen bestämt sig för att helt skrota Helsingborgsbolaget Cerdo Bankpartner. Inför avvecklingen lämnar vd:n Anneli Ödén verksamheten.

Cerdo Bankpartner grundades i början av 2000-talet som en sammanslagning av de administrativa enheterna på dåvarande Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen. Swedbank tog över som huvudägare vid uppdelningen av Sparbanken Öresund och i våras köpte Swedbank även Sparbanken Syds 20-procentiga ägarandel.

Så sent som 2010 hade Cerdo Bankpartner närmare 150 anställda och en omsättning på 483 miljoner kronor. Sedan dess har bolaget successivt bantats, bland annat genom att danska Skandinavisk Data Center köpte ut dotterbolaget Cerdo IT.

Bara det senaste året har personalstyrkan halverats till ett 30-tal anställda efter att delar av verksamheten sålts ut till BlueStep Finans respektive Tieto. Den kvarvarande personalen har främst varit sysselsatt med datakonverteringen av kunder från Sparbanken Öresund till Swedbank, en överflyttning som genomfördes i oktober.

Anneli_”Öden– Det finns fortfarande några kundavtal kvar med bland andra Sparbanken Syd och Ica-banken. De kommer avvecklas under 2016, säger Anneli Ödén till Rapidus.

Hon lämnar vd-posten redan nu för att starta konsultbolag inom interimuppdrag tillsamman med Sara Bengtsson, Cerdos affärsområdeschef för finansiella tjänster. Roland Lingvide, som ansvarat för att flytta Sparbanken Öresunds verksamhet till Swedbank, tar över vd-stolen i Cerdo.

– Vi kommer stänga ner någon gång under 2016. När är inte bestämt än, men det ska gå lugnt och städat till, säger han.

Inför avvecklingen av Cerdo Bankpartner har Sparbanken Syd knutit sig närmare Skandinavisk Data Center och även blivit delägare i det danska bolaget. Sparbanken Syd har sedan 2012 skrivit ned värdet av sin andel i Cerdo med sammanlagt 76 miljoner kronor och den slutliga avyttringen till Swedbank gav ingen effekt på resultatet, skriver bankledningen i vårens halvårsrapport.

Erik Olausson

Ett 30-tal anställda berörs då Swedbank slutligen bestämt sig för att helt skrota Helsingborgsbolaget Cerdo Bankpartner. Inför avvecklingen lämnar vd:n […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.