torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Fem snabba till CellaVisions finanschef Magnus Blixt…

… som på måndagsmorgonen redovisade den högsta kvartalsvinsten någonsin. Inräknat valutaeffekter steg nettoomsättningen i Lundabolaget med 58 procent till 74,5 miljoner kronor, medan rörelseresultatet mer än fördubblades till 30,3 miljoner.

Vad ligger bakom ökningen?
Magnus_Blixt– Det beror på att vi har fått en stor order på veterinärsidan och vi har bra skalbarhet i vår affär. Vi kan öka omsättningen, men hålla koll på våra kostnader.

Hur viktig är veterinärmarknaden för CellaVision?
– Vi har egentligen bara en kund som gjort en stor order. Marknaden på veterinärsidan är inte mogen och homogen, men i Nordamerika finns en del stora veterinärkedjor. Det är en av dem som utvärderat vår produkt med gott resultat, vår teknik passar in där. På humansidan finns runt 15.000 stora laboratorier och på veterinärsidan runt 500, så den marknaden är mycket mindre. Men vår teknik är så pass lik att den är ett bra tillskott.

Ni skriver att ni nått en milstolpe i er utveckling av teknikplattformen, vad innebär det?
– Om vi tittar på den nuvarande produktportföljen, så adresserar den de stora labben. Men om vi ska nå fler små och medelstora laboratorier är det intressant att få ner kostnaderna. Vi tittar på hur vi ska kunna kommersialisera en ny produkt som är billigare men med lägre kapacitet. Det kommer dock dröja ytterligare ett par år.

Ni nämner också att ni ökat fokus på försäljning under kvartalet och tillsatt Mattias Lundin som global försäljningschef. Hur ser planen ut?
– Om man tittar på världskartan så har vi bra täckning i Västeuropa, Nordamerika och vissa delar av Asien. Men vi har vita fläckar som Mellanöstern, delar av Asien och Sydamerika. Utmaningen är att täcka större delar av jorden med vår befintliga portfölj.

Ni räknar med att göra en vinst på över 65 miljoner kronor i år, är du nöjd med det?
– Det är ett bra resultat för vår typ av bolag. Såklart påverkar den enskilda veterinärordern mycket, eftersom vi är ett litet bolag. Men vår omsättning och lönsamhet har ökat varje år. Vi har höjt vårt lönsamhetsmål från tidigare 15 procent till 20 procent.

CellaVision utvecklar instrument för automatisk blodanalys i laboratorier. Bolaget har ett 70-tal anställda. Vd är Zlatko Rihter.

… som på måndagsmorgonen redovisade den högsta kvartalsvinsten någonsin. Inräknat valutaeffekter steg nettoomsättningen i Lundabolaget med 58 procent till 74,5 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.