fredag 17 maj 2024

inloggad som

Kapitalet flödar till listade skånska teknikbolag…

De skånska innovationsbolagen på börsens smålistor har säkrat över 870 miljoner kronor hittills i år, visar Rapidus nya kartläggning. Därmed har det tidigare rekordåret 2014 redan överträffats med råge.

Som Rapidus tidigare rapporterat har de mindre börslistorna Aktietorget, First North och Nordic Growth Market blivit ett allt hetare alternativ för kapitalhungriga innovationsbolag i Öresundsregionen. Under 2014 noterades ovanligt många skånska småbolag samtidigt som den genomsnittliga emissionsvolymen steg, något som resulterade i att den sammanlagda kapitalanskaffningen mer än fördubblades till 750 miljoner kronor.

Den nivån har alltså redan passerats, trots att två månader återstår av året. Inräknat de garanterade emissioner som aviserats har bolagen på de mindre listorna tillsammans säkrat 877 miljoner kronor till dags dato. Räknas även Skånebolagen på den ordinarie Stockholmsbörsen in hamnar siffran på 1.180 miljoner.

Emissioner_2010_2015_v2
*januari-oktober 2015

Att kapitalet flödar så rikligt kan delvis förklaras med den låga räntenivån och ett antal lyckade introduktioner i regionen, främst inom life science. Det menar Fredrik Herslow från Malmöbaserade Herslow & Partners, ett konsultbolag inriktat på kapitalanskaffningar och noteringar.

Fredrik Herslow– Sett ur ett lite längre perspektiv har smålistorna också delvis ersatt de traditionella affärsängelnätverken. Änglar som vill investera i tidiga faser uppskattar att de kan kliva ur också och inte behöver bli sittande i många år med sin investering, säger han till Rapidus.

Hur länge fortsätter trenden? Blir 2016 ytterligare ett rekordår?

– Det har varit bra skjuts nu i två år och har man varit med lite längre vet man att det kommer bli trögare igen. Men när går inte att svara på.

Erik Olausson

 

De skånska innovationsbolagen på börsens smålistor har säkrat över 870 miljoner kronor hittills i år, visar Rapidus nya kartläggning. Därmed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]