onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Tungt kvartal i Skåne för börsens IT-konsultbolag

Telekombolagens neddragning i Lund börjar ge rejält avtryck i de noterade IT-konsultbolagens siffror. I rapporterna för tredje kvartalet pekar flera av dem ut Öresundsregionen som särskilt problemtyngd.

HiQ-koncernen ökar sin omsättning med 22 miljoner kronor till 317 miljoner under tredje kvartalet. Men i rapporten noterar ledningen att det i Skåne ”blåser utmanande vindar även under hösten”.

Anna_Kleine– Tredje kvartalet var väldigt tufft. Vi upplever att vår marknad inte har samma tempo som norr om Hallandåsen, säger HiQ Skånes vd Anna Kleine.

HiQ sysselsätter runt 100 personer i Skåne och en handfull i Köpenhamn, där bolaget har ett litet kontor på Kastrup inriktat på mjukvarusystem för att planera arbetsscheman åt piloter och kabinpersonal. Bland kunderna finns UsTwo, brittiska public service-kanalen Channel 4 och SAS. För att hantera svackan arbetar en tiondel av konsulterna i det skånska dotterbolaget i dag med uppdrag på andra orter.

– De senaste veckorna har det ljusnat och vi ser en bättre marknad framöver. Vi har arbetat i flera år med att bredda vårt erbjudande och tar nu fler och fler uppdrag hos kunder inom bland annat finans- och detaljhandelsbranschen, säger Anna Kleine till Rapdius.

För Avega Group, med drygt 340 anställda i hela landet, ökade omsättningen i både Stockholm och Göteborg. I Öresundsregionen halverades istället intäkterna under tredje kvartalet till 3,2 miljoner kronor medan en knapp vinst byttes mot en liten förlust.

Även i Cybercoms kvartalsrapport lyfter ledningen fram Öresundsregionen som en särskilt tuff marknad. Av koncernens nära 1.200 anställda finns runt 220 i Skåne, Karlskrona och Danmark. Regionchef Conny Karlsson pekar på att Sony och Ericsson minskat sina inköp, samtidigt som andra ser ut att öka.

”Det innebär en viss turbulens på konsultmarknaden som verksamhetsmässigt påverkar oss då fler konsulter än vad som varit normalt växlar uppdrag”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Även Knowit påverkas av Sonys sparbeting. Trots det menar Johan Strid från Knowits ledningsgrupp att det är bra tryck på den skånska marknaden.

Johan Strid– Generellt sett går Knowit bra i Skåne. Sony är en av våra stora kunder, så givetvis påverkar det oss att de drar ner. Men vi har varit lyckosamma att hitta nya kunder både i regionen, i andra delar av Sverige och utomlands. Vi har även en fortsatt stark position på Sony, där vi samtidigt fått lite nya uppdrag, säger han.

Knowit har i dag cirka 150 anställda i Skåne i ett antal olika dotterbolag. I augusti startades det senaste, Malmöbaserde Knowit Ecommerce. I Köpenhamn sysselsätter koncernen runt 15 personer.

– I Danmark har det varit utmanande men går nu riktigt bra, säger Johan Strid.

Erik Olausson

Telekombolagens neddragning i Lund börjar ge rejält avtryck i de noterade IT-konsultbolagens siffror. I rapporterna för tredje kvartalet pekar flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.