söndag 25 februari 2024

inloggad som

Tungt kvartal i Skåne för börsens IT-konsultbolag

Telekombolagens neddragning i Lund börjar ge rejält avtryck i de noterade IT-konsultbolagens siffror. I rapporterna för tredje kvartalet pekar flera av dem ut Öresundsregionen som särskilt problemtyngd.

HiQ-koncernen ökar sin omsättning med 22 miljoner kronor till 317 miljoner under tredje kvartalet. Men i rapporten noterar ledningen att det i Skåne ”blåser utmanande vindar även under hösten”.

Anna_Kleine– Tredje kvartalet var väldigt tufft. Vi upplever att vår marknad inte har samma tempo som norr om Hallandåsen, säger HiQ Skånes vd Anna Kleine.

HiQ sysselsätter runt 100 personer i Skåne och en handfull i Köpenhamn, där bolaget har ett litet kontor på Kastrup inriktat på mjukvarusystem för att planera arbetsscheman åt piloter och kabinpersonal. Bland kunderna finns UsTwo, brittiska public service-kanalen Channel 4 och SAS. För att hantera svackan arbetar en tiondel av konsulterna i det skånska dotterbolaget i dag med uppdrag på andra orter.

– De senaste veckorna har det ljusnat och vi ser en bättre marknad framöver. Vi har arbetat i flera år med att bredda vårt erbjudande och tar nu fler och fler uppdrag hos kunder inom bland annat finans- och detaljhandelsbranschen, säger Anna Kleine till Rapdius.

För Avega Group, med drygt 340 anställda i hela landet, ökade omsättningen i både Stockholm och Göteborg. I Öresundsregionen halverades istället intäkterna under tredje kvartalet till 3,2 miljoner kronor medan en knapp vinst byttes mot en liten förlust.

Även i Cybercoms kvartalsrapport lyfter ledningen fram Öresundsregionen som en särskilt tuff marknad. Av koncernens nära 1.200 anställda finns runt 220 i Skåne, Karlskrona och Danmark. Regionchef Conny Karlsson pekar på att Sony och Ericsson minskat sina inköp, samtidigt som andra ser ut att öka.

”Det innebär en viss turbulens på konsultmarknaden som verksamhetsmässigt påverkar oss då fler konsulter än vad som varit normalt växlar uppdrag”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Även Knowit påverkas av Sonys sparbeting. Trots det menar Johan Strid från Knowits ledningsgrupp att det är bra tryck på den skånska marknaden.

Johan Strid– Generellt sett går Knowit bra i Skåne. Sony är en av våra stora kunder, så givetvis påverkar det oss att de drar ner. Men vi har varit lyckosamma att hitta nya kunder både i regionen, i andra delar av Sverige och utomlands. Vi har även en fortsatt stark position på Sony, där vi samtidigt fått lite nya uppdrag, säger han.

Knowit har i dag cirka 150 anställda i Skåne i ett antal olika dotterbolag. I augusti startades det senaste, Malmöbaserde Knowit Ecommerce. I Köpenhamn sysselsätter koncernen runt 15 personer.

– I Danmark har det varit utmanande men går nu riktigt bra, säger Johan Strid.

Erik Olausson

Telekombolagens neddragning i Lund börjar ge rejält avtryck i de noterade IT-konsultbolagens siffror. I rapporterna för tredje kvartalet pekar flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.